«Моя Вінниччина»: 54 видань з 70 у нашій книгозбірні

…щороку з мапи України зникає

12 маленьких сіл, кожне з яких

має свою історію і своїх

великих синів та дочок.

Невблаганна статистика.

Саме вінничани, першими в Україні започаткували серію книг, яка вже стала, до певної міри унікальною. Майже десять років тому започатковано краєзнавчий проект "Моя Вінниччина". Він презентує славні минулі сторінки Вінниччини. Автор ідеї Вадим Вітковський, голова Вінницької обласної організації НСПУ. Вадим Миколайович написав історії свого села, що на Чернігівщині. На презентації цього видання був Степан Нешик, тодішній голова Вінницької обласної ради, який відразу підтримав задум видань про рідне село. Серія спочатку називалася «Село і люди», та згодом дістала назву "Моя Вінниччина". Так розпочався проект, який у народі назвали «народним проектом». Усі видання публікуються коштом обласного бюджету. За, майже, десять років з'явилися  70 історій з минулого сіл і міст Вінниччини.

З  книг цієї серії наша книгозбірня має 54 видання. Деякі книги ми отримали з Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки, окремі екземпляри були подаровані авторами-переможцями, також  маститими авторами пера Вінниччини Вадимом Вітковським та Михайлом Каменюком.

Доречно зазначити, що у серії «Моя Вінниччина» представлені книги і наших земляків. Перше видання Хмільниччини у цій  серії вийшло  у світ 2016р. – це Гелени Кутиловської «Спогади про Поділля 1898-1919 рр.». Ця книга знайомить зі спогадами аристократки про життя у с. Куманівцях та  його мешканців. Також, цього року з’явилося видання про село Маркуші, автори Василь Паламарчук, Василь Федоришин та Микола Дорош.  Наступне, енциклопедичне видання про храми і священників Хмільницького благочиння митрофорного протоієрея Володимира Леванчука "Хмільницька земля: люди, гріхи, роки" (2017 р.). У 2017-ому перемогу здобула книга Ніни Кравчук-Овчарук «Батьківськими стежками, Куманівці», яка є продовженням історії села Куманівці. Уродженець села Чеснівки відомий педагог, краєзнавець, етнограф Павло Ткачук написав книгу з історії Уладівки. Продовжує золоту колекцію серії «Моя Вінниччина» книга Бориса Лознянського «Лузна-Лозна село на Поділлі». Василь Петрук з с. Кропивни подарував своїм землякам книгу «На гребені вершин й святих шляхів цвіте веселкою прабатьківська Кропивна». Підсумком 2021 року стала книга сільського бібліотекаря Тетяни Михалинчук «В полях лежить село моє чудове. Історія сіл: Держанівка, Софіївка, Терешпіль, Українське».

         Проєкт «Моя Вінниччина» подали на здобуття Національної премії імені Т. Шевченка  у галузі публіцистики. Наглядова рада «Книги рекордів України» визнала Вінницьку  область рекордсменкою у категорії «Уперше, видавництво»  ̶  найбагатотомніше видання історії міст, сіл і хуторів України коштом обласного бюджету».

                Отож, запрошуємо у читальний зал, щоб доторкнутись до минулого малої Батьківщини, адже кожне село, рід має свої особливості, свої неповторні сторінки історії та земляків, які прославили  свій край.

 

 




Автор:
Дата створення: 2021-11-12 10:00:05
Версія для друку