І на тім рушникові…

Пісні лунають, квітнуть рушники –

Святині наші, обереги роду,

Живуть між нас і житимуть віки,

Нема на них ні старости, ні моди.

Жанна Дмитренко

 

У 2020 році було видано більше 20 краєзнавчих книг. Серед них книга  відомого історика, краєзнавця, педагога Миколи Дороша «У Хмільницькому рідному краї рушники, вишиванки цвітуть», яку автор  подарував  нашій книгозбірні.

У передньому слові Любов Юрчишина, дружина народного депутата України Петра Васильовича Юрчишина зазначила: «Отож, Микола Никифорович вирішив залишити у спадок унікальну працю-збірку «У Хмільницькому рідному краї рушники, вишиванки цвітуть». Скільки перечитано ним і досліджено історії, літератури, щоби написати таку неоціненну, цікаву, систематизовану і корисну книгу.

Автор тонко відчуває паралелі життя та історію свого народу. Він душею і всім єством переживає невтомну боротьбу за майбутнє держави. Хоче зберегти і залишити для майбутнього скарби, які перейшли нам у спадок від попередніх поколінь, які передавалися із роду в рід, із покоління до покоління».

Дорош М. У Хмільницькому рідному краї рушники, вишиванки цвітуть. –ТОВ «Меркьюрі-Поділля». 2020. – 120 с.

У книзі автор знайомить читача з прадавньою символікою різних культур, яка існувала у нашому краї, розповідає про орнаменти з язичницьких часів, які були перенесені на рушники. Зокрема розповідає про вишивку свого рідного села – Воронівці.

Книга ілюстрована старовинними світлинами рушників, сорочок, підшивок для подушок, серветок і т.д….. Дивлячись на світлини захоплюєшся талантом наших прабабусь і матусь, які у вишиті вироби вкладали свою душу.

         Ви матимете можливість ознайомитися  з матеріалами  збірки у нашій бібліотеці.



Автор: Краєзнавець
Дата створення: 2021-02-27 15:44:11
Версія для друку