«Театр - життя, актори в ньому люди...»

Міжнародний день театру відзначається щорічно 27 березня. Це не просто професійне свято митців сцени, це свято мільйонів глядачів.  Театр має виключно важливе етичне і художнє значення, сприяє формуванню естетичного смаку, розширює кругозір. Чи слухаємо ми оперу, чи насолоджуємося майстерністю і грацією артистів балету або з душевним трепетом стежимо за грою драматичних акторів, – ми завжди відчуваємо особливу атмосферу свята.

         Перші театри з’явились в Греції, згодом в Китаї, Індії, а в X столітті з’являються зачатки Європейського театру. Слово «театр» походить від грецького «theatron», і означає місце для видовищ, а також місце, призначене для показу драматичних творів мистецтва перед публікою.

  В Україні театральне мистецтво бере початок з глибокої давнини, коли воно проявлялося в народних іграх, танцях, піснях і обрядах. Перший український стаціонарний театр був відкритий у Львові в 1795 році, а через 24 роки з’явилася перша українська п’єса «Наталка-Полтавка» Івана Котляревського.

         З нагоди відзначення Дня театру на абонементі для юнацтва відбулася презентація виставки – антуражу « Театр – шлях до світла душі» та інформаційні хвилинки «З історії  українського театру».  Бібліотекар знайомила користувачів з історією   виникнення театру,  традиціями,  з  правилами театрального етикету та згадала  імена його корифеїв – І.Котляревського, Г. Квітки-Основ’яненка, М.Старицького та І.Карпенка-Карого.

                          



Автор: юнацький
Дата створення: 2024-03-26 11:04:21
Версія для друку