Перший в світі музикант - вокаліст

«Без фантазії немає мистецтва, так  як і науки»

Ф. Ліст

Ференц Ліст — прославленний  композитор, видатний  піаніст, диригент, педагог, публіцист, один з найвидатніших представників музичного романтизму, засновник угорської композиторської школи.

Ференц Ліст — перший піаніст, що виступав із сольними концертами, завдяки яким заслужив визнання професіоналів і публіки. Попри те, що немає жодного звукозапису гри Ліста, його визнано одним з найвпливовіших піаністів своєї епохи. Також був знаним через свою благодійність: допомагав жертвам стихійних лих, сиротам, навчав безкоштовно талановитих студентів, сприяв фонду пам'яті Бетховена, пожертвував значні кошти на відкриття консерваторії в Будапешті. 

Ліст виступав у концертах буквально до останніх днів свого життя. Деякі вважають, що він є винахідником жанру сольних концертів піаністів й особливого патетичного концертного стилю, що зробив віртуозність самодостатньою й захоплюючою формою.

Пориваючи зі старою традицією, Ліст поставив рояль так, щоб відвідувачі концертів могли краще бачити вражаючий профіль музиканта і його руки. Іноді Ліст ставив на сцену кілька інструментів і подорожував між ними, граючи на кожному з рівним блиском. Емоційний натиск і сила удару по клавішах були такі, що під час турне він залишав за собою по всій Європі порвані струни й зламані молоточки. Все це було невід'ємною частиною вистави. Ліст майстерно відтворював на роялі звучність повного оркестру, у читанні нот з аркуша йому не було рівних, славився він і блискучими імпровізаціями. Про ці та інші цікавинки життя  видатного  композитора і піаніста    розповідала  мистецька  година «Перший  в світі музикант – соліст», присвячена 210 – річниці від дня народження Ференца Ліста, що пройшла в читальному залі бібліотеки.

 

Про велику любов геніального композитора Ференца Ліста  з княгинею – подолянкою Кароліною Івановською - Вітгенштейн  дізнавайтесь із книг нашого земляка, історика  - краєзнавця  Миколи Дороша .

                                          

Микола Никифорович у своїх  книгах «Ференц Ліст і Кароліна Вітгенштейн: драма великого кохання» та «Воронинська муза великого Ліста»  розповідає про гостювання у 1847-1848рр. у маєтку Кароліни Іванівської-Вітгенштейн Ференца Ліста, про долю закоханих, сповнену постійних хвилювань, невизначеності, турбот і відчаю сімейних невдач. Автор пропонує читачеві нові, не знані раніше факти.

Книги будуть цікавими для широкого кола читачів, адже знати історію рідного краю, її духовність і культуру – це поклик душі.

Запрошуємо до бібліотеки.



Автор: чит.зал
Дата створення: 2021-10-21 17:15:27
Версія для друку