22 вересня - важлива дата в історії Хмільника

Пам'ятна дата – 22 вересня 1944р. – день відкриття першої оздоровниці, як День міста відзначається у третій декаді вересня місця.  Статут територіальної громади міста Хмільника

  У житті випадковостей не буває, усе за Божим промислом, як-то кажуть. Переконуємося в цьому вкотре, дивлячись на сучасний світ, на наше життя й на дату відзначення Дня міста.

У Статуті територіальної громади вказано, що День міста відзначається щорічно 22 вересня. Адже саме цього дня була відкрита перша оздоровниця Хмільника. Це, так би мовити, факт загальновідомий. Хоча, мало хто звертає увагу на те, що це саме є та дата, коли настає день осіннього рівнодення, тобто день початку астрономічної осені, коли у природи відбувається зміна циклів відпочинку і відновлення. Триває астрономічна осінь аж до 21-го грудня, астрономічне літо у Північній півкулі, як відомо триває з 21 червня до 21 вересня.

Отака нумерологія кліматична. Був тут і фактичний збіг. І вже зовсім мало хто знає, що лікувальні властивості хмільницької води були виявлені набагато раніше. Вони були розвідані і досліджені задовго до початку Другої світової війни. А вже 1936-го року хмільничани випробували на собі оздоровчі цінності радонових вод. Для досліджень, інакше тоді нічого не відбувалося, були відібрані 22 хворих (13 жінок і 9 чоловіків). Документи держархіву свідчать, що саме 22 людини працювали в рік свого відкриття першої оздоровниці.

А ще, цього дня у селі Вугли, вже нині Хмільницької міської громади, народився великий святитель Феодосій Чернігівський. Пам'ять, якого православний світ вшановує 22 вересня. Престольне свято у старовинному храмі, названого на честь Феодосія святителя у селі Вугли теж 22 вересня. У селі Уланові у древньому храмі 2-ій престол названий на честь святителя Феодосія Чернігівського.

Хмільник православний відомий своїми старовинними храмами. Три церкви названі на честь Пресвятої Богородиці. Один храм названий на честь Різдва Пресвятої Богородиці, престольне свято якого ми відзначаємо 21 вересня.

Отож, навряд чи 22 вересня ми випадково відзначаємо День міста. Ця дата, яку нам подарував Всевишній. Хто вірить у промисел долі, хтось вірить у Небесні сили – кожен вирішує сам, але 22 вересня - це важлива дата нашого міста і ми повинні це знати та пам’ятати.

З Днем міста, хмільничани!

Оксана Михалиця, 

краєзнавець-бібліограф 

КЗ "Бібліотека для дорослих" 

Хмільницької міської ради 

 

Використана література:

Новицький Г. Лікувальні води Хмільник. Вінниця, 1959. – с.4-5

Новицькийц Г.А. Курорт Хмельник и его лечебные свойства, К.: Гос-венное медицинское изд-во УССР, 1962. –с.11

Гольденберг Н. Я. Лечение, реабилитация, отдых на курорте Хмельник – К.: Полиграфкнига, 2000. – с.23

Васильчук В. С., Васильчук І. С. Радонові джерела Хмільника і їх лікувальні властивості, Хмільник, 2012. – с. 9- 10

Обласна фізіотерапевтична лікарня – перша оздоровниця курорт "Хмільник". Путівник.

 



Автор: чит.зал
Дата створення: 2021-09-23 16:55:37
Версія для друку