Душа народу бринить у слові

 Любительське  об’єднання «Читацьке коло» - це  вишукане  товариство, яке любить, плекає рідну мову, дбає про її збереження та розвиток. Зібрались  в читальній залі бібліотеки, щоб у теплому, щирому колі відзначити Міжнародний день  рідної мови кожної з національностей, що проживають на теренах  нашої України. Адже саме тут, у КЗ «Бібліотека для дорослих» Хмільницької міської ради, в скарбниці людських знань, зібрані  видання, в яких простежується походження та розвиток різних мов із найдавніших часів до сьогодення. Про це свідчить виставка – калейдоскоп «Мова кожного народу неповторна і своя».

Обговорили книгу Олесі Яремчук «Наші інші. Історія українського різноманіття». Вірмени, німці, євреї, румуни, поляки – Україна є домом для десятків різних народів, і кожен додає їй барв і повноти. Репортерка Олеся Яремчук об’їздила багато поселень, від гамірних міст на Донбасі й Буковині до тихих сіл Бессарабії та Закарпаття, щоб задокументувати, як наші національні меншини живуть нині та яку пам'ять бережуть про своє минуле. У книжці зібрано чотирнадцять щемких і пізнавальних історій, історій людей і народів, які творять українську спільноту.

Яремчук О. Наші інші. Історія українського  різноманіття / Олеся Яремчук. – Львів:Човен, 2018. – 208с.

Валентина Павленко, поетеса , член  Національної спілки письменників України презентувала свою нову збірку «Зимовичка», в яку ввійшли твори, написані останнім часом.  Авторка  своїми щирими поезіями розвиває творчу уяву читачів,  змушує замислитись над  сутністю життя. Валентина Василівна - авторка книг «Домівка птахів», «Істини», «Ріка на ім’я Здивування», «Пам'ять місця», неодноразова переможниця Всеукраїнських літературних фестивалів.

Кажуть, людина не вмирає доти, доки жива про неї пам’ять.   З  нагоди 100 – річного ювілею, з теплотою і вдячністю згадали майстра слова, відомого українського письменника  Володимира Малика. Володи́мир Кири́лович Ма́лик (справжнє прізвище — Сиченко; 21 лютого 1921Новосілки — 31 серпня 1998Лубни) — український письменник, автор пригодницьких та історичних творів. Багато його творів перекладено іноземними мовами. За романи «Посол Урус-шайтана»«Шовковий шнурок» та «Князь Кий» В. Малик був удостоєний літературної премії Лесі Українки 1983 року.

Він був живим прикладом того, як творча людина, митець має присвячувати всього себе служінню ідеалам рідного народу, отчій землі. В серцях сотень щирих героїв його книг, Володимир Малик озивався  добротою педагога і мудрістю письменника.  Цікаві і  невідомі подробиці із життя Володимира  Кириловича  розповів його племінник, похресник Юрій Сиченко, який проживає у нашому  м.Хмільнику, а також  представив  присутнім  книги Володимира Малика із власної бібліотеки. Для тих, хто незнайомий з його  творчістю, є чудова нагода зануритися у захоплюючий світ історії, пригод та казки. Про життєвий і творчий шлях  письменника розповідає виставка - портрет «Любив і вчив любити Вітчизну – Україну».

58 from YannaM2

Кожен вид мистецтва прекрасний по – своєму,  а ось поєднання їх здатне глибоко вражати наші душі. Свою нову живописну роботу показав   художник  Микола Загородній.

Оксана Михалиця,  краєзнавець бібліотеки, ознайомила присутніх з  новими  виданнями місцевих авторів,  що вийшли друком у 2020 році.

Бібліотека  сьогодні – це не просто зібрання книг, це -  інформаційний та комунікативний центр громади,  комфортний  простір для спілкування, змістовного відпочинку,  духовного і культурного  розвитку особистості.

Будьте разом з нами. До нових зустрічей.



Автор: чит.зал
Дата створення: 2021-02-20 13:43:17
Версія для друку