Майстер – клас в бібліотеці

 Напередодні святкування Маковея на абонементі для юнацтва бібліотекар Л.Курилюк  провела майстер-клас з виготовлення  цілющих  букетів, які 14 серпня освятять у церкві. «Правильний» букет, як запевняла вона  захистить дім від всякої нечисті, а також сприятиме хорошому врожаю.

Тож напередодні збирали цілющі, пахучі трави, квіти, кетяги калини, голівки маку, часнику, підбирала  літературу даної тематики.

Цей день – перше осіннє свято, з яким пов’язують закінчення літа. В церквах відправляють службу Божу, відтак освячують зілля, квіти.   Маковія ще називають Водяним чи Мокрим Спасом. В народному календарі це свято пов’язане з маком і водою.       

 Після освячення маковійчика кладуть за образами, і він зберігатиметься там аж до весни, а деякими травами і маком будуть користуватися за необхідності, адже «освячене зело до всякої слабості здібне». Навесні мак розсівають по городу,адже зернинки маку символізують родючість, вони є складовою багатьох ритуальних страв, зокрема куті. Сакральний статус маку в українців був доволі високим. Ним обсипали корів і господу «від усього лихого». Сухі квіти на Благовіщення дівчата вплітають до кіс – «щоб не випадало з голови волосся»,  а у відварі освячених квіток купають малих дітей. Освяченою водою кроплять сіно, щоб миші не водилися, вулики, щоб захистити бджіл, а також п’ють від різних хворіб. 



Автор: юнацький
Дата створення: 2020-08-14 16:58:39
Версія для друку