Візьміть книги на озброєння і керуйте часом

Немає на світі чогось загадковішого й одночасно зрозумілішого, ніж час. На перший погляд, достатньо лише глянути на годинник – і ось він, перед нами. Стрілки роблять звичні оберти, які вимірюють шлях від минулого до майбутнього.

 Вашій увазі пропонуємо книги,  які  намагаються  дати відповідь на питання « що таке час»:

Вюллер Т. Що таке час / Трюльс Вюллер; пер. з норвезьк. – Київ: Ніка Центр, 2018. – 160с. 

 Трюльс Вюллер вивчав філософію, літературу та соціологію в Осло та обіймає посаду професора філософії Норвезького університету науки і техніки (NTNU) в Тронгеймі. Він зай­мався дослідницькою роботою в Німеччині, зокрема в Геттінґені, Берліні та Тюбінґені.

Т. Вюллер спеціалізується на філософії часу і прос­тору, аналітичній філософії, дослідженні праць Канта та німецького ідеалізму, але в коло його наукових інтересів також входять етика та політична філософія.

Протягом багатьох років він займався політикою і був активним учасником громадських дебатів у Норвегії.

Автор багатьох книг, науково-попу­ляр­них статей та публікацій в періодиці. Серед найвідоміших книжок – «Що таке час?» (2011), «Розмір речей» (2010), «Час і простір. Філософський нарис» (2006), «Померти за державу; критична перс­пектива справедливої війни» (2003).

 До царини наукових інтересів норвезького вченого Трюльса Вюллера належать: фізична, філософська, екзистенціальна, соціальна та історична дійсність часу, і в своїй книжці він якомога різнобічніше висвітлює питання: «що таке час?» Але відверто попереджає: не варто чекати на нього однозначної, ба навіть чіткої відповіді. Час керує нашим життям. Усе на світі відбувається в часі – від минулого через теперішнє й у майбутнє. Але що таке час? Без зайвої полемізації та з великою відданістю предметові автор малює збалансовану картину теперішнього стану розуміння проблеми у світлі як філософії, так і фізики, антропології, історії, літератури та релігії та ілюструє свої роздуми ситуаціями з повсяк-денного життя.

Книжка написана простою, але яскравою мовою, тож здатна зацікавити кожного, хто звик замислюватися над різними проявами нашого буття.

Мюллер Р. Фізика часу. Усе відбувається зараз / Річард  Мюллер; пер. з англ. Артем Замоцний. – Київ: Наш формат,2019. – 344с.

Час впливає не лише на наше сприйняття повсякдення, але й на функціонування об’єктів, які нас оточують. Наприклад, система GPS, яка допомагає нам орієнтуватися, — не могла б працювати коректно, якби ми не розуміли дивовижних властивостей часу та його зв’язків із простором, великими швидкостями та гравітацією.  Яким чином час розтягується чи стискається? Що означає, коли ми кажемо «час плине»? Як можна описати поняття « зараз»?

Гокін С.Найкоротша історія часу /Стівен Гокінг і Леонард Млодінов; 2 – е вид. – Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2019. – 155с.

Стівен Гокінґ - астрофізик, людина-легенда. Страждаючи на невиліковну хворобу, яка назавжди змусила його сісти до інвалідного візка, він не полишав дослідницької діяльності.

 «Найкоротша історія часу» - це книга про Всесвіт: звідки він виник і чи прийде «кінець світу» . Це історія пізнання невідомого. Книга непроста для читання, якщо ти не готовий до теорій та наукових тез. Але захоплює з першого рядка. «Найкоротшу історію часу» Стівен Гокінґ написав ще 30 років тому. Але і сьогодні вона не втрачає актуальності. Кожне нове її перевидання користується шаленим попитом у читачів. Навіть у тих, яких ніколи не цікавила фізика.

Кастанеда К.Колесо часу / Карлос Кастанеда . – Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2019. – 256с.

Кастанеда — один з найзагадковіших письменників ХХ століття. Автор 12 світових бестселерів, які розійшлися мільйонними накладами. Він практично не давав інтерв’ю, про його життя, оповите легендами та міфами, відомо небагато, а його вчення стало безцінним духовним здобутком, що надихає тисячі людей на пошуки та прозріння.

Колись шамани древньої Мексики вірили, що простір і час - це єдине ціле. Час вони уявляли як нескінченний тунель із дзеркальними борознами. Пересічна людина потягом життя може споглядати тільки одну таку борозну, потрапляючи у своєрідну пастку, і лиш обраним до снаги дивитися на будь- яку з них і обертати те, що зветься колесом часу.

Мудрість, пронесена крізь віки й зібрана на сторінках цієї книжки, відчиняє двері у магічний світ Карлоса Кастанеди. Роздуми письменника про людське життя та призначення, свободу, гармонію і самопізнання, пошук істини й власного шляху — заповітні ключі, здатні допомогти нам стати володарями свого часу та власної долі. Цитати й афоризми немовби намотуються на химерну спіраль. Спіраль, яку древні шамани називали колесом часу.

 Питання про те, що таке час і що представляє його похідна – історія, поки залишаються без відповіді. А чи існує ця відповідь взагалі? Мабуть, це якраз той приклад, коли людського розуму замало, аби осягнути таку складну та важливу частину нашого існування. Пам’ятаємо лише українське прислів’я: «Що нині утече, то завтра не зловиш». Виходячи з цього, відповідь особисто нам видається простою і зрозумілою: «Час – це дарунок! Скористаємося ним і будемо вдячні за такі дари».


Пропонуємо всі частини циклу «Часодії» (автор — Наталя Щерба). Звичайна дівчинка-підліток Василина несподівано дізнається, що її рідний батько, якого вона ніколи ще не бачила, — впливовий маг Ефлари, світу, створеного особливою часовою магією. Батько забирає доньку до себе, і дівчинка опиняється в самому серці небезпечної гри часодіїв, фей і лютів. Ніхто не може зрозуміти, хто ж така Василина: батькова шпигунка, наївне дівчисько чи... могутня часівниця, якій кориться Час і яка може врятувати увесь часодійний світ?

Головне, знайдіть тепер час, щоб ці  книги  прочитати.



Автор: читальний зал
Дата створення: 2020-08-07 17:25:39
Версія для друку