Полум'яний син України

«Як добре те, що смерті не боюсь я.

І не питаю, чи тяжкий мій хрест,

Що перед вами, судді, не вклонюся…

Народе мій, до тебе я ще верну,

Як в смерті обернуся до життя…»

Василь Стус

 

        Василь Стус – український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник, один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників, Герой України, лауреат Державної премії імені Т. Г. Шевченка (посмертно), поет страдницької долі, громадянин-патріот, український інтелігент, співтворець сучасного українського культурного відродження.

      Тепер ім’я Стуса ввійшло в нашу історію як важливий чинник національного пробудження й самоусвідомлення, стало символом духовної незламності й свободи. На часі – глибоке пізнання власне поетичного доробку цього самобутнього митця, і не лише в українському літературному контексті, а й у загальноєвропейському.

       За коротке життя Василь Стус (1938–1985), поет, член Гельсінської спілки, залишив 6 томів творів, більшість з яких було перекладено англійською мовою і опубліковано на Заході. Це, безперечно, поезія європейського рівня.

        Він жив і загинув, аби український народ мав свободу, незалежність, право на рідну мову, історичну пам’ять, самобутню культуру.

         Бог нечасто нам дає велетнів духу і таланту. Це гордість і слава нашого народу. На прикладі життя і діяльності таких людей, як Василь Стус, будуть виховуватися прийдешні покоління.

          На абонементі для дорослих   представлена виставка-побачення « Поет – це слово. Це його життя». Література, яка представлена на ній, ознайомить читачів з життєвим шляхом , творчістю та громадською діяльністю поета.



Автор: абонемент
Дата створення: 2020-01-21 15:33:22
Версія для друку