Подорож у минуле з лялькою – мотанкою

 

Лялька – одна із найнагальніших потреб

 і водночас утілення  одного з найчарівніших

жіночих інстинктів у дівчинці. Леліяти, плекати,

прикрашати, одягати, шити, трохи картати, колисати,

уявляти, ніби щось є хтось, − у цьому все майбутнє жінки.

Віктор Гюго

 

11 серпня   у районній  бібліотеці для читачів, вчителів та бібліотекарів  відбувся майстер- клас «Таємничий світ ляльки-мотанки», який проводила  народний майстер, дизайнер Валентина  Георгіївна Телегіна.

         Валентина Телегіна народилась і проживала у м.Харкові. З дитячих літ саме її бабуся привила любов до народних іграшок та  народного одягу. Довгі роки Валентина Георгіївна  займалася виготовленням костюмів , а з 1990- тих років розпочала вивчати і виготовляти народні іграшки та особливо ляльку мотанку.  

Завітавши до нас у району книгозбірну ми познайомились з цією майстринею і вирішили провести клас з виготовленню народних іграшок та ляльки - мотанки.

Валентина Георгіївна розповіла про  ази створення народних іграшок та про історію виникнення ляльки-мотанки. Лише після цього розпочалось   практичне заняття  до якого долучились майже півтора десятка чоловік.

Клаптики тканини, нитки різного кольору, сіно,  старі газети, мереживо, тасьма та ножниці – це були ті інструменти та матеріали, якими  ми створювали свої перші іграшки.  Першого ми зробили птаха на нитці. Цього птаха можливо не тільки гойдати, але і прикрасити птахами  дитячу кімнату.

Друга іграшку, яку ми наповнювали запашним сіном ( травами) був м’ячик. Захоплено всі старались теплом рук, любові і турботи до діток, внуків  виготовити м’яч. На останок  робили ляльку-мотанку.

         Кожний із нас старався на свій смак,  творчу фантазію, життєвий досвід  виготовити свою іграшку. На згадку про зустріч  кожний для себе зробив птаха,  м’ячика та першу свою ляльку мотанку.

Доповненням до майстер −  класу стала виставка підготовлена   бібліографом Євгенію Кошель, де кожний  зміг дізнатися про різновиди й призначення ляльок – мотанок, традиції й звичаї, з якими вони пов’язані. 



Автор: адмін
Дата створення: 2017-08-15 10:19:14
Версія для друку