«Хмільницький палац Ксідо – перлина української архітектури».

Під такою назвою 22 вересня пройшла Всеукраїнська наукова – практична конференція присвячена 100-чю палацу Ксідо.


         Розпочалась конференція зі слів вітань міського голови Василя Грушка. У промові Василь Пилипович привітав краян та гостей Хмільника з Днем міста. Висловив сподівання, що знайомство з Хмільником залишать незабутні враження для гостей і прагнення допомогти у відродженні унікального палацу. Мер міста побажав плідної роботи всім учасникам Всеукраїнської науково – практичної конференції « Хмільницький палац  Ксідо – перлина української архітектури».

                       

         На конференції розглядалась широке коло досліджень, пропозицій, повідомлень щодо палацу Ксідо.

                       

            

         Проводили конференцію  Леонід Ковальський доктор архітектури, професор, дійсний член УАА, завідувач кафедри теорії архітектури Київського національного університету будівництва та архітектури і Сергій Гальчак голова правління Вінницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, які представляли науковців України та місцевих краєзнавців.

         З хмільничан краєзнавців, журналістів виступали М. Дорош, С.Гребельський, А.Веремій, В.Маринич, начальник управління містобудування та архітектури Хмільницької міської ради М. Загниборада.

                         


         Слова подяки линули від учасників конференції ініціатору конференції начальнику управління праці та соціального захисту  населення Хмільницької міської ради С.Редчику.

         До цієї історичної події у холі міської ради другого поверху працівниками бібліотеки були представлені ілюстративна – краєзнавчі виставки: « Від минулого до сучасного» та « Яка краса! Хмільник».

                           

                           

         В перше на виставках були презентовано старовині світлини міста, книги про Хмільник з 1959р. і по сьогодення та статті про палац Ксідо з ЗМІ та з Інтернету.

         Виставка зацікавила не тільки хмільничан, але й науковців. Обмінювались думками під час перерви учасники і запрошені на конференцію.

                        

         Цікаві враження про перші археологічні здобутки у Хмільнику залишила у серцях краян кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Лариса Виноградська, наголосивши, що на замковій горі найдені сліди трипільців.


         Хочеться вірити,що зроблено перший крок на шляху відбудови палацу та крапки не ставимо. Будемо надіятись на краще.


         Колектив бібліотеки щиро дякує організаційному комітету конференції за буклет               « Унікальний палац оздоровчого міста», для книгозбірні.



Автор: адмін
Дата створення: 2015-09-24 12:25:36
Версія для друку