Шевченківські дні - Мені тринадцятий минало…

Тривають Шевченківські дні, які спільними зусиллями відзначають ліцеїсти і працівники сфери культури та бібліотек міста, напередодні 210-ої річниці від дня народження великого Кобзаря.

         «Той травневий день багато хмільничан запам’ятали на все життя. 22 травня 1991 року у місті Хмільнику у центрі міста був відкритий неофіційно пам’ятник Тарасу Шевченку». Такими словами розпочалася літературно-краєзнавча подорож «Шевченко і Хмільник» з учнями 6-Б класу Ліцею №2 (класний керівник Ольга Володимирівна Босак).

        Чому 22-го травня? Національно-патріотично налаштовані українці називають цей день – днем визволення Шевченка від москаля. Тобто у цей день прах з тілом Кобзаря перетнув межі України. Він помер у Петербурзі і коли його доправили до України, люди розказували, що далі несли його на руках аж до Канева. Ще одна обставина, 22-го травня 1991-го Україна тоді ще була у складі Союзу і участь у такій радикальній для тих часів події могла мати негативні наслідки для патріотично налаштованих українців. Однак, у Хмільнику на той час і влада і жителі міста були свідомі того, що подальше своє життя вони пов’язували лише з Незалежною Україною.

        Зустріч з тринадцятилітніми ліцеїстами біля пам’ятника Тарасу Шевченку (скульптор Віктор Стукан) розпочали  провідний спеціаліст відділу культури і туризму Хмільницької міської ради Ліна Загородня та організатор культурно-дозвіллєвої діяльності Комунального закладу «Будинок культури» Хмільницької міської ради  Вікторія Краус, які зачитували уривки з творів Кобзаря.

Сюрпризом-подарунком для школярів була пропозиція шестикласникам запам’ятати кожному прислів’я про Кобзаря з книги місцевого поета Павла Ткачука «Шевченкова правда сила народ розбудила»  та  через деякий час повторити в голос.

Продовжили шевченківські читання ліцеїсти у читальному залі бібліотеки для дорослих. Саме тут школярі дізналися від краєзнавчого бібліотекаря Оксани Михалиці історію перебування на теренах Хмільницького краю Тараса Шевченка та про краян, які присвятили свою творчість великому українцю.

 

Завершенням цього заходу стали прислів’я, які на пам'ять озвучували діти.

Як завжди Шевченко об’єднав і дорослих і малих, а його творчість підходить на всі віки, на всі роки.

Щиро дякуємо класному керівнику Ользі Володимирівні за її підопічних, які брали активну участь у заході та проявили творчий підхід до шевченківських творів.

.


Автор: краєзнавець
Дата створення: 2024-03-08 12:19:32
Версія для друку