Ексклюзив з життя великих

Мало хто знає, що є надзвичайно раритетні видання з ексклюзивними фактами із життя Лесі Українки та її відомої родини. Вашій увазі пропонуємо книгу:

Даниленко В.М. Ізидора, рідна сестра Лесі Українки: від сталінських таборів до еміграції /Василь Даниленко. –К.:Смолоскип, 2011. – 255с.,іл.

У книжці розповідається про переслідування родини Косачів у роки радянської влади, про долю наймолодшої із сестер Лесі Українки – Ізидори Косач – Борисової, репресованої в 1937 -1939 рр. Оригінальні документи архівно – кримінальної справи висвітлюють життєвий шлях і незламну волю мужньої жінки, її глибокі національні почуття, любов до України. Через призму оперативних документів НКВС УРСР висвітлено суспільно – політичні погляди й побут багатьох людей з оточення Ізидори Косач – Борисової, опір української інтелігенції тоталітарній системі, передумови арештів.

У виданні вміщено також спогади Ізидори Косач – Борисової «Із минулого та пережитого» про сталінські тюрми і табори; родинні   й архівні світлини, копії документів.

Оксана Басал  у статті «Мінлива доля сестри  Лесі Українки»   пише на українському  книжковому  веб – порталІ  «Друг читача»: «Це видання написане не стільки про Ізидору як сестру Лесі Українки, а Ізидору як поборницю української незалежності та самостійності, а також коло її друзів-інтелігентів. Про жінку, котру ледь не розчавили жорна історії. Певно, якби не еміграція то так би й сталося. Але вона вижила, і в США продовжувала боротися за волю Батьківщини, фондуючи різні організації та приймаючи участь в проукраїнських рухах. Вона померла в 1980 році, не доживши до незалежності України, але відчуваючи неминучість цього. Як, виявляється, багато в світі є ще невідомих (широкому загалу) імен героїв-патріотів».

Запрошуємо до бібліотеки.

 



Автор: чит.зал
Дата створення: 2021-04-05 17:16:47
Версія для друку

Повернутися назад