"Сказати хочу стільки та мовчу...Я в пам'яті запалюю свічу"

      27 січня у всьому світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв  Голокосту, який запровадила Генеральна Асамблея ООН.

     Голокост – переслідування і масове знищення євреїв і циган у Німеччині під час Другої світової війни; систематичне переслідування і знищення європейських євреїв і циган нацистською Німеччиною 1933-1945 років;  геноцид єврейського народу в часи Другої світової війни, внаслідок якого загинуло до 6 мільйонів осіб.

      Винищення євреїв, яке вже тривало в Польщі та інших окупованих нацистами територіях. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни  , разом з 4,5 млн. дорослих, стали 1,5 млн дітей. За період з 1941 до 1945 року на українських землях загинуло близько 3 000 000 мирних жителів, з яких близько 900000 складали євреї, які проживали в Україні.  (Дані з вільної енциклопедії «Вікіпедія»).

      З нагоди вшанування жертв Голокосту та  Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту на абонементі для дорослих представлена  виставка – роздум «Сказати хочу стільки та мовчу… Я  в пам’яті запалюю свічу.  На експозиції представлена історична література,  книги пам’яті , підручники та  художні твори 

     Звертаємо Вашу увагу на нові книги , що надійшли до бібліотеки :«Людяність у безодні пекла»  авторки Жанни Колби та  «Татуювальник Аушвіцу» Гізера Морріса. 

В передмові  до книги  директор Інституту юдаїки Леонід Фінберг зазначив: " Книжка Жанни Ковби  "Людяність у безодні пекла" - одна з перших професійних досліджень про  рятування єврейського населення Галичини в роки Голокосту.На відміну від багатьох вторинних текстів,  чиї автори - свідомо чи несвідомо -відтворюють радянські кліше.  Ця книжка демонтрує, що в кожній спільноті є свої кати й свої праведники. Науковець не визнає чорно-білох історії- реальне життя складне й багатоманітне.

Безумовно, ми свідомі, що подібне дослідження приречене на асиметричність- мільйони жертв уже ніколи не свідчитимуть про своїх катів.

Та ми  добре знаємо, що один праведник може врятувати життя людини, а десятки й сотні праведників - надія людства."

Автор присвятила свою книгу   Рятивнікам, Врятованим, Загиблим.

    Книга Гізера Морріса «Татуювальник Аушвіцу» ─ це розповідь про двох звичайних людей,які жили в незвичайний час, позбавлені не тільки своєї свободи, але й своєї гідності, своїх імен і своєї індивідуальності. І тільки Лалі головний герой книги може судити про те, що їм доводилось робити, щоб вистояти. Все життя Лалі проходило під девізом: «Якщо ти прокинувся вранці, це – гарний день».

     Запрошуємо до перегляду всіх,  кому не байдужі трагічні сторінки Другої світової війни не тільки у світі, але й на Україні та  у рідному краї.



Автор: абонемент
Дата створення: 2020-01-27 16:28:40
Версія для друку

Повернутися назад