19 жовтня – Всеукраїнський День відповідальності людини

 

«Вчитися, мріяти, діяти.

З ентузіазмом, оптимізмом, захопленням»

 Богдан Гаврилишин

Верховна Рада  встановила  Всеукраїнський  День відповідальності людини, який буде відзначатися щороку  у день народження видатного українця,  економіста, благодійника, автора “Декларації відповідальності людини” Богдана  Дмитровича Гаврилишина. 

Богдан Гаврилишин, працюючи на світовому рівні як член Наглядової ради Міжнародної академії мистецтва та науки, ще на початку 2010-х дійшов висновку, що однією з передумов виконання Загальної декларації прав людини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році, є усвідомлення та прийняття кожним членом суспільства індивідуальної відповідальності на всіх рівнях. У 2014 році професор створив змістовний та лаконічний документ – «Декларацію відповідальності людини» у 15 пунктах якої відобразив різні рівні відповідальності, які можуть стати дороговказами до більш демократичного, інклюзивного та ефективного суспільства з точки зору гуманістичних цінностей. 

Ініциатива  встановлення Всеукраїнського дня відповідальності людини належить Фонду родини Богдана Гаврилишина та підтримана спільнотою випускників програм фонду «Молодь змінить Україну».

В читальному залі КЗ «Бібліотека для дорослих» Хмільницької міської ради відбувся  круглий стіл «Права не можуть бути без відповідальності» за участю учнівської молоді ДПТНЗ «Хмільницький  аграрний центр ПТО» (класний керівник  групи  № 15 – «Перукар (перукар – модельєр) манікюрник» Світлана Косіцька, майстер виробничого навчання Наталія Кузьмінська).  

Бібліотекар по соціально – культурній роботі Марія Бабій ознайомила присутніх з «Декларацією відповідальності людини» Богдана Гаврилишина та матеріалами інформаційного стенду "Ми відповідаємо одне за одного".

  Що для мене означає  бути  відповідальним?  Чи повинна людина відповідати за свої помисли та вчинки? Чи потрібно брати на себе відповідальність на всіх рівнях? На ці та інші запитання давали відповідь усі присутні, особливо активною була молодь : Аліна Глухова, Саша Мельниченко, Марія Тищенко.

         

 Важливо пам’ятати про те, що кожен із нас несе відповідальність за себе, своїх близьких, своє місто, країну, за цілу планету. Це  така собі взаємна відповідальність, водночас і поділена на всіх, і зосереджена в руках кожного. Іі неможливо віддати або позбутися. Тож будьмо достатньо сміливими, щоб зрозуміти її, достатньо мудрими й добрими, щоб не підвести всіх тих, хто від нас залежить.

Дякуємо всім, хто долучився до нашого важливого  й  цікавого заходу.



Автор: чит.зал
Дата створення: 2021-10-19 16:18:57
Версія для друку

Повернутися назад