Герої на всі часи

14 жовтня  в Україні святкують одразу  чотири свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського  козацтва, третє свято  – День захисника України та четверте – День  створення УПА. До цих свят  з школярами 9- В класу НВК: І-ІІІ ст. – гімназія №1  пройшла година мужності  "Герої на всі часи". Відкрила цей захід класний керівник Тетяна Григорівна Босенко, яка  розповідала учням про воїнів УПА та продемонструвала показ слайдів «УПА – це слава твоя, Україно».


Продовження години мужності відбулось у центрі  міста, біля пам’ятника воїнам  ̶   хмільничанам, загиблим на фронтах Другої світової війни. Краєзнавець-бібліограф  Оксана Михалиця почала розповідь про величне свято Покрови Пресвятої Богородиці та про старовинний 200-  річний   храм у м Хмільнику, названий на честь Покрови Пресвятої Богородиці.

Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І. до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі, козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці.

Захоплено  дев'ятикласники слухали і про мужнього козацького ватажка Івана Богуна.

На завершення години мужності "Герої на всі часи" краєзнавець-бібліограф  навела статистичні дані про визволення України.

Хвилиною мовчання вшанували всіх Захисників України у різні періоди нашої боротьби за долю Батьківщини.



Автор: краєзнавець
Дата створення: 2021-10-12 10:09:15
Версія для друку

Повернутися назад