Ми переможемо. Не такі ми й кволі.

Не допускай такої мислі,

Що Бог покаже нам неласку.

Життя людського строки стислі.

Немає часу на поразку.

Ліна Костенко «Берестечко».

 

Бушанці вміють гідно помирати,

І це у них відбилося в крої,

Життя своє із гідністю віддати

На подив шляхти, хижих ворогів.

Микола Дорош « Кам’яна Буша»

Протягом 2020 року  вийшло у світ близько 20 краєзнавчих книг, серед них історична поема «Кам’яна Буша» Миколи Дороша. У поемі розповідається про «героїку оборонців легендарної фортеці на Поділлі, наприкінці 1654 року». У передньому слові голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України, радник голови обласної ради  Вадим Вітковський зазначив: «У своїй поемі «Кам’яна Буша» автор зміг також заглянути  крізь пітьму століть у сиву давнину і «зримо» побачити й показати нам відому і до кінця ще не відому історичну подію героїчної оборони українськими козаками укупі з місцевим людом фортеці в Буші. «Компас пам’яті» автора точне веде нас з вами історичними бушанськими стежками у світ, де точно словом і точним фактом переплетено минуле, сучасне і майбутнє, не підвладне століттям і забуттю».

Дорош, М.Кам’яна Буша. Поема. –Вінниця:»Меркьюрі-Поділля», 2020. – 40 с.

Ця поема про одну із найбільших трагедій української історії, Поділля – битва у 18-20 листопада   1654 року поляків з козаками за прикордонне містечко Брацловського полку – Бушу. Коли під Бушу підійшли війська С.Потоцького і С.Чарнецького і взяли замок в облогу. Польським жовнірам вдалося винищити більшу частину нечисельної козацької залоги, але коли замок майже перейшов у їхні руки, вдова вбитого козацького сотника Завісного підпалила пороховий погріб, висадивши в повітря себе, залишки залоги й чимало атакуючих поляків. У поетичній формі слова Микола Никифорович описує ці події. Автор закликає сучасників  до пошанування історії Поділля, України та берегти пам'ять про мужніх герої нашого народу.

                        Буша – вічний символ, Буша − оберіг,

                                 Бо тут кожен житель за волю поліг.

                                 За волю й свободу, за матір й дитя,

                                Щоб світле й щасливе було майбуття!

                                                                                  М. Дорош

 

Ці події знайшли своє відображення у повісті українського письменника Михайла Старицького «Облога Буші», Валентини Сторожук «Подільська твердиня», з якими ви можете ознайомитися у нашій бібліотеці.

Запрошуємо Вас до ознайомлення новою поезією Миколи Дороша «Кам’яна Буша».

         Директор бібліотеки Зоя Попова щиро дякує Миколі Никифоровичу за подарунок книги ««Кам’яна Буша» та надалі зичить  козацького здоров’я, і щоб ті два крила – історія і поезія надалі окрилювали Вас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Автор: Краєзнавець
Дата створення: 2021-01-22 15:38:22
Версія для друку

Повернутися назад