Увага: нове краєзнавче енциклопедичне видання

Нещодавно з друку вийшло нове краєзнавче енциклопедичне видання «Величайся, Хмільницький роде», приурочене до 97-ї річниці утворення Хмільницького району та присвячене нашим мужнім і працьовитим дідам і прадідам.

На 576 сторінках цієї книги автори Василь Маринич та Оксана Михалиця висвітлили історію Хмільницького району від найдавніших часів і до 1990-х років ХХ століття.

Голова Хмільницької районної державної адміністрації Максим Мазурик та голова Хмільницької районної ради Зоя Бонсевич у передмові зазначили: «Наші краєзнавці, історики і дослідники зазирнули у глибину віків, подали нам розлоге тло колізій і змін у нашому краї. Тут володарювали імперії литовські, османські, польські, російські. Торгові шляхи змінювалися навалами воєн і поневоленням. Та річище людського виру увійшло у сталі береги. Ми будуємо свою країну за своїми традиціями на власній землі».

Маринич, Василь, Михалиця, Оксана.Величайся, Хмільницький Роде / В.М. Маринич, О.А. Михалиця. - Вінниця: ТОВ "ТВОРИ", 2020. - 576 с.: іл.

Книга ілюстрована світлинами наших фотомайстрів, уродженців Хмільника та району. Також представлені старовинні світлини наших прадідів. При написанні цієї книги автори використали свої багаторічні краєзнавчі надбання. Це і робота в архівах, і збирання спогадів, і вивчення стародруків. Особливо можуть зацікавити відомості про наш край, віднайдені в стародруках. Також чимало краєзнавчого матеріалу надали сільські вчителі та бібліотекарі.

Книга складається з 17 розділів, у кінці подано географічний покажчик. Після кожного розділу – висновки. Вперше подаються статистичні дані щодо жителів населених пунктів нашого району – з 1800-х до 1923-х років. Також у книзі вперше представлені історичні дані дореволюційного Хмільника.

Робота над створенням книги тривала з 2017 року. Книга вийшла за сприяння Хмільницької районної державної адміністрації та Хмільницької районної ради.

Чітко і влучно про цю книгу сказав депутат Вінницької обласної ради Олександр Крученюк: «У книзі “Величайся, Хмільницький роде” відкриваються маловідомі історичні факти, які будуть цікавими не лише історикам, краєзнавцям, а й тим, хто прийде після нас. Ця книга – данина пам’яті всім, хто жив на цій землі, це книга, яка застерігає від розрухи і воєн, яка змусить переглянути минуле і винести уроки на майбутнє».

Книга стане в пригоді учням, студентам, які вивчають історію рідного краю, а також широкому колу читачів, які хочуть більше дізнатися про минуле Хмільницького району. Нове видання буде корисне всім тим, хто цікавиться історією своєї землі, історією своєї малої батьківщини. Отож читайте, дізнавайтесь, бережіть свою історичну спадщину і пам’ятайте – все починається з отчого порога!



Автор: Краєзнавець
Дата створення: 2020-10-13 14:32:39
Версія для друку

Повернутися назад