Бібліотека – територія дружби

30 липня відзначаємо одне з найважливіших свят усього людства – Міжнародний день дружби між державами, культурами та всіма людьми на Землі.

Дружба - це взаєморозуміння і безкорисливість, щирість і довіра, спільні інтереси і точки дотику. Дружба цінувалася завжди і в усі часи.

Не дивно, що на своїй 65-й сесії Генеральна Асамблея ООН в резолюції № 65/275 від 27-го квітня 2011-го року, за даними проекту DilovaMova.com, оголосила день 30-те липня офіційним Міжнародним днем дружби.

Цей День покликаний зміцнити дружбу між народами світу, показати, що люди, їх погляди, переконання, культури хоч і дуже різні, проте рівні між собою та заслуговують поваги.

Дивлячись телевізор, читаючи книги, подорожуючи, або ж просто заходячи в Інтернет, ми знайомимося з цікавими традиціями, звичаями та досягненнями різних народів світу.

КЗ «Хмільницька районна бібліотека для дорослих» дорожить не лише книгами, але й  своїми користувачами. Ми намагаємось зацікавлювати наших відвідувачів книжковим фондом та різноманітними заходами.

Про дружбу написано багато книг. Пропонуємо  перечитати знайомі зі шкільної лави книжки та ознайомитися  з новими.


Представляти автора цього твору не має сенсу. Популярність романів Олександра Дюма настільки широка, що про нього знають всі. Ця книга стала не просто бестселером, а одним з найбільш екранізованих творів в історії. Стільки води витекло з тих пір, як «Три мушкетери» були видані вперше, але актуальність роману  не втрачається  й  донині. Ним зачитувались, зачитуються і будуть зачитуватися молодь і дорослі. 

Джек Лондон, коли писав «Серця трьох», не приховував свого бажання екранізувати роман. Цей твір значно відрізняється від інших його творів. Зазвичай автор описував людей з важкою долею, яким випало чимало випробувань. Тут же — навпаки: мова йде про авантюристів, які жадають пригод. Події розвиваються дуже динамічно, і стежити за ними цікаво. Роман сповнений гумору і яскравих описів характерів головних героїв.

 Якщо ви хочете прочитати життєву, реалістичну і трохи сумну книгу «Три товариші» Ремарка,  вона  вам прийдеться до смаку. На думку багатьох,  цей твір визнано одним з найбільш красивих серед прози минулого століття.Герої роману здружилися завдяки війні. Вона вирвала їх з рідних домівок і у дитячому віці примусила пройти крізь жахи бойових дій. Йдучи на фронт з душею, наповненою ідеалами, вони повертаються з розбитими надіями. Їм доводиться заново вчитися  жити в мирний час. Що чекає на трьох товаришів?

 Кожен новий читач по-своєму визначає головного героя книги «Фелікс Австрія» Софії Андрухович. Для одних це – роман про Станіславів, для інших – про останні щасливі роки «прабабці Австрії», Австро-Угорської імперії, для третіх – захоплена ода галицькій кухні і перепис найапетитніших смаколиків. Втім, важко заперечити, що центральною все ж лишається історія двох жінок, Аделі і Стефки, яких поєднують дуже непрості стосунки.

Хто вони? Подруги? Компаньйонки? Названі сестри? Господиня й служниця? Певно, усього потрохи. Іноді звіряються одна одній у почуттях, разом відвідують театр, опікуються одна одною. Але разом з тим, цілком очевидно, що Аделя – випещена пані, яка нічого не вміє зробити по дому, натомість Стефа – вправна господиня і геніальна куховарка. Стефа працює на Аделю? Так. А ще може на неї нагримати, дати кілька непрошених порад, або ж образитися і влаштувати «сцену». Тож зв’язок між двома жінками, хоч і дуже міцний, та не піддається чіткому визначенню, – можливо, це те, що називають спів залежністю, а може, так іноді виглядає дружба? В будь-якому разі читачу буде цікаво розібратися у цьому і приємно зануритися у атмосферу старого Станіславова.

Книга Фенні Флеґ " Смажені зелені помідори в кафе "Зупинка» - це доля однієї непересічної сім'ї протягом ХХ століття, і водночас величезна порція душевності, легкого іронічного гумору та любові. Любові до життя, до людей, до смачної їжі, щирих розмов. 

Після прочитання цієї книги у вас з'явиться відчуття, що ви завжди знали цих героїв і нізащо не захочете з ними розлучатися. Бо саме з такими людьми, відданими, щирими, справжніми, трішки з власними тарганами, але завжди чуйними і добрими, хочеться пройти свій життєвий шлях.Їхні історії зворушують до глибини душі, тому книга читається на одному подиху. Вона про неперехідні цінності, які ніколи не минають. Навіть якщо проходять найкращі часи і покоління змінюються одне за одним, люди здатні об'єднуватися, не дивлячись на відмінності, і дарувати любов та підтримку просто так, бо це звичайна річ й інакше просто бути не може.

Ерік-Емманюель Шмітт "Пан Ібрагім та квіти Корану". У тринадцять років Момо опиняється сам-на-сам зі світом. Він єврей і живе в єврейському кварталі Парижа. Він відчуває свою непотрібність і, щоб відчути ласку, ходить до повій. Одного разу він знайомиться з господарем крамниці Ібрагімом, який навчає хлопчика радіти життю, помічати красу, посміхатися.Саме розуміння мудрого наставника, любов та добро, які він дарує, допомогають Момо повірити у себе і в людей. Він багато чому вчиться, стає мудрішим і впевненішим у собі. Мсьє Ібрагіму вдається змінити життя хлопчика і відкрити йому новий світ.

Автор пише про важливість в житті кожного турботи, розуміння, любові в сім'ї, близьких, адже саме вони допомагають нам по-справжньому повірити у себе. Ніякі посади, матеріальні здобутки не замінять цього. Прочитавши цю просту і водночас глибоку книгу, ви зрозумієте, що змінюватися не важко, якщо не боятися шукати нових друзів і мати чисте серце.

Книжка іспанської письменниці Ани Пунсет — перша в серії «Клуб червоних кедів». Четверо подруг-семикласниць вирішують створити свій клуб — з власними правилами і знаковими для них червоними кедами, які обіцяють носити повсякчас. Одна з дівчат, на жаль, змушена переїхати з родиною до Німеччини, і подруги неймовірно сумують за нею. Раптом з’являється нагода відвідати її в Берліні, взявши участь у конкурсі. Кому дістанеться перемога: Клубу червоних кедів чи касті Модних? На які капості здатна лідерка Модних, щоб добитися свого — читайте в цій захопливій підлітковій повісті.

 

 Друга книга від Стівена Гокінга і його доньки «Джордж і скарби космосу» – це історія про те, як дружба Джорджа й Енні пройшла випробовування розлукою і зміцніла, а до їхнього тандему додався третій товариш – плаксій і геній, і надійний друг Еммет. А ще ця книга багата на пригоди і цікавезні наукові факти, легко і доступно розказані відомими науковцями.

На думку Фелікса, школа нагадує фронт, на якому точиться безупинне суперництво. У кого крутіший смартфон? Хто прийшов у фірмових шмотках? Але хлопець не збирається брати участі в цих змаганнях: у нього набагато серйозніші проблеми, до того ж, доводиться на невизначений час стати головою родини. Його мати знайшла роботу за кордоном, батько давно має нову сім'ю, а молодша сестра наближається до небезпечного підліткового віку і, як більшість її однолітків, аж ніяк не схильна до хатніх обов’язків!
Отилія теж не схожа на своїх однокласників: барвистий одяг, копиця рудого волосся, зайва вага, якою дівчина взагалі не переймається, і улюблені зелені мартенси. А ще – оптимізм, який Отилія-Опта просто випромінює, хоч їй і самій не бракує проблем.
Не дивно, що Фелікс відразу звертає увагу на Опту. Цих двох аутсайдерів швидко поєднає дружба. А може, щось більше?

 Серія романів про Гаррі Поттера розповідає нам про дружбу дітей з незвичайними здібностями. Але це нам вони здаються надприродними, а для світу Хогвардса, в який потрапляють хлопці і дівчина, цілком звичайні. Відносини між ними зав’язуються ще в купе поїзда, який везе їх до замку.Вивчення таїнств чаклунства і містичні події пов’язують Гаррі, Рона та Герміону міцними узами, які вони зберігають і в дорослому житті. Завершує серію книга, яка розповідає вже про їхніх дітей. Чи будуть вони дружні так само, як батьки? Герої Джоан Роулінг настільки полюбилися читачам, що зробили письменницю всесвітньо знаменитою.  Якщо ви ще не читали  книг, обов’язково виправте це непорозуміння!

Вітаємо  всіх  зі святом! Дякуємо за  дружбу з нашою бібліотекою та запрошуємо до читання. 



Автор: читальний зал
Дата створення: 2020-07-30 16:16:13
Версія для друку

Повернутися назад