Засідання кіноклубу медіа-просвіти з прав людини Docudays UA

 30  липня  в парку  ім. Т.Г. Шевченка  відбулося чергове засідання кіноклубу медіа-просвіти з прав людини Docudays UA при КЗ «Хмільницька бібліотека для дорослих» .

В рамках засідання кіноклубу модераторка Оксана Ошовська   представила до перегляду присутнім   документальну кінострічку «Дорослі»  Режисера  Майте Альберд

Це фільм про Аніту, Ріту, Рікардо та Андреса уже 40 років ходять у школу для дітей із синдромом Дауна. Після стількох років їм починає набридати це безпечне, добре знайоме середовище. Їм уже більше 45 років, і в декого з них виникає відчуття, що робота у шкільній пекарні більше не є для них викликом. Крім того, вони прагнуть свободи на більш особистому рівні. Аніта й Андрес закохані одне в одного, але досі живуть із батьками. Вони мріють про тихе місце, де вони могли б побути вдвох на самоті, і хочуть одружитися і мати сім’ю. На жаль, суспільство, у якому вони живуть, не має засобів, щоб задовольнити їхнє бажання більшої незалежності. Попри те, що їх навчають, як стати «відповідальними дорослими», усі четверо залишаються залежними від інших, які приймають за них рішення. Це велике розчарування для них.

Усі права людей з ментальною інвалідністю більшою чи меншою мірою порушуються. Однак можна знайти окремі приклади, коли вони дотримуються. Наприклад, через запровадження інклюзивної освіти можна казати про покращення рівня дотримання права на освіту. Водночас слово «Даун» часто використовується в негативному сенсі навіть політиками найвищого рівня, що фактично сприяє дискримінації людей із таким синдромом і формує про них хибне ставлення, до речі, так само, як і вислів «сонячні люди». Більше про синдром Дауна можна дізнатися на сайті ООН3 та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_g71.  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5207-17

Після кіносеансу учасники заходу висловили свої враження від переглянутої кінострічки, поділилися власними думками щодо прав людини з фізичними та ментальними вадами  та правом на людську гідність.



Автор: адмін
Дата створення: 2020-07-30 11:18:12
Версія для друку

Повернутися назад