Прийшов Спас у гості до нас

                                                                                                           Завтра день великий-свято Спаса:

                                                                                                           Свято квітів, меду і плодів.

                                                                                                           Всі плоди в корзинці-дня окраса,

                                                                                                           І даються людям лиш в труді

     За народним та церковним календарем 14 серпня – це свято Першого Спаса, мокрого Спаса, Спаса на воді – медовий Спас. Свято Перший Спас з’явилося після того, як жителі Константинополя в цей день з храму Святої Софії, в розпал страшної епідемії, винесли частинку хреста, на якому був розп’ятий Ісус Христос, і освятили водойми і колодязі. І сталося диво – хвороба, яка забрала тисячі життів, пішла з міста. 

     На Медовий Спас освячують воду в річках, джерелах, колодязях не тільки в пам’ять про константинопольському диво. У стародавніх літописах сказано, що саме в серпні князь Володимир хрестив Київську Русь. Ось чому Перший Спас в народі часто називають Спасом на воді, Мокрим Спасом і вшановують воду.

      Наші пращури на Медовий Спас обов’язково купалися у водоймах. Вважалося, що в цей день вся вода набуває чарівної сили – змиває гріхи, рятує від бід і хвороб увесь рік. А ось купатися після 14 серпня було заборонено – можна було захворіти і навіть потонути.

       14 серпня в церквах освячують не тільки воду, але також і мед. Саме в цей час соти у вуликах заповнені медом і саме час збирати урожай, а після освячення, пригощатися досхочу.    .

      Існує ще одна назва свята 14 серпня – Маковей. У цей день в храмах згадують про мученицьку смерть за віру семи братів Маккавеїв. З 14 серпня на полях починали збирати мак і пекти пироги з цією начинкою. На свято Маковея раніше, в дохристиянські часи, люди створювали спеціальні букети-обереги – маковійчики, які захищали сім’ю від біди на протязі всього року       . Їх слід освятити в церкві і берегти як зіницю ока цілий рік – він буде захищати будинок і всіх членів сім’ї від хвороб і неприємностей.

   На абонементі для дорослих пройшов народознавчий калейдоскоп «Свято Спаса святкуємо, усім радість даруємо». Під час заходу читачі поглибили свої знання про українські традиції і звичаї святкування Спаса, його історію та особливості народних прикмет.

На користувачів також чекала ілюстрована виставка літератури «Святий Спас прийшов до нас».




Автор: абонемент
Дата створення: 2019-08-12 15:48:57
Версія для друку

Повернутися назад