Порядок зняття з реєстрації місця проживання

Часто виникають ситуації, коли зареєстрована особа, фактично не проживає за місцем реєстрації продовж тривалого часу, але самостійно не хоче "виписуватися", будь це колишній чоловік, що вже 6 років не живе по "прописці", а змінювати місце реєстрації не хоче, чи рідний брат, який виїхав на заробітки й вертатися на Батьківщину не планує, а може й взагалі далекий знайомий, якого Ви чомусь вирішили зареєструвати у власному житлі, а оплату комунальних послуг здійснюєте Ви.

Особу з місця реєстрації можна зняти :

-  В добровільному порядку;

-  В судовому порядку;

         Найбільш швидший шлях це – добровільна згода особи. В такому разі особі, необхідно подати заяву до виконавчого органу сільської, селищної або міської ради за місцезнаходженням житлового приміщення, або до центру надання адміністративних послуг за місцезнаходженням житлового приміщення, в якому зареєстрована особа та сплатити адміністративний збір  .

   Орган реєстрації відмовляє в  знятті з реєстрації місця проживання, якщо:

особа не подала необхідних документів або інформації;
у поданих документах містяться недостовірні відомості або подані документи є недійсними;
звернулася особа, яка не досягла 14 років.

Рішення про відмову в  знятті з реєстрації місця проживання приймається в день звернення особи або її представника шляхом зазначення у заяві про  зняття з реєстрації місця проживання підстав відмови. Зазначена заява повертається особі або її представнику.

Якщо ж особа не може самостійно подати заяву, від її імені такі дії може здійснити законний представник за довіреністю. В день подання особою або її представником заяви та всіх необхідних документів, орган реєстрації приймає рішення про зняття з реєстрації або про відмову у знятті з реєстрації місця проживання особи та вносить відомості про зняття з реєстрації місця проживання у паспорт (або інший документ, який посвідчує особу громадянина), а також разом з заявою особи про зняття з реєстрації може бути здійснена реєстрація нового місця проживання.

            Процедура зняття особи з місця реєстрації в судовому порядку. Відповідно до чинного законодавства, власник житлового приміщення після спливу 1 року (якщо житлове приміщення знаходиться у приватній власності) або 6 місяців (якщо житлове приміщення знаходиться у комунальній або державній власності) з моменту припинення проживання члена його сім’ї у цьому житловому приміщенні, має право звернутись до суду з позовом про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням та зняття з реєстрації.

Коли Ви звертаєтесь до суду з відповідною позовною заявою необхідно надати документальні підтвердження, якими слугуватимуть: документ, що підтверджує право власності на житло, довідка про склад сім'ї, рішення суду або свідоцтво про розірвання шлюбу, що підтвердить, що особа, яку хочуть зняти з реєстрації не являється членом вашої сім’ї, довідка від голови вуличного/будинкового комітету. У випадку, коли такі документи відсутні, але особа не являється Вам близьким родичем, можна робити посилання в позовній заяві на положення статей 64 та 156 ЖК України, в яких зазначається, що до членів сім'ї власника житла належать дружина (чоловік) власника житла, їх діти і батьки, а також інші особи, якщо вони постійно проживають спільно з власником житла та ведуть з ним спільне господарство. При цьому потрібно буде доводити вже другу підставу для зняття з реєстрації – проживання протягом року в житлі не за місцем реєстрації, а також те, що з даною особою не ведеться спільне господарство.

Відповідно до ч.1 статті 7 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання", зняття з реєстрації місця проживання здійснюється в день звернення особи, на підставі заяви особи, судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою; свідоцтва про смерть; паспорта або паспортного документа, що надійшов з органу державної реєстрації актів цивільного стану, або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави, легалізованого в установленому порядку, а тому в прохальній частині потрібно вказувати вимогу «позбавлення права користування житловим приміщенням».

Отже, якщо у Вашому житлі зареєстрована особа, яка тривалий час не проживає за місцем реєстрації, Ви маєте право зняти дану особу з реєстрації. Проте існує багато нюансів такої процедури, на які необхідно звертати увагу для досягнення позитивного результату.

За безкоштовними юридичними консультаціями , а також наданням безоплатної вторинної правової допомоги (складання позовних заяв до суду, представництво інтересів в суді тощо) .

Ви можете звертатись до Хмільницького бюро правової допомоги, що розташоване за адресою: м. Хмільник, вул. Літописна, 11, телефон 2-07-67. 



Автор: читальний зал
Дата створення: 2019-08-03 15:45:35
Версія для друку

Повернутися назад