«Магічне свято Івана Купала»

7 липня ми святкуємо Різдво Івана Предтечі і Хрестителя Господнього. А ще — свято Купала. Важко навіть уявити, скільки сотень років воно існує. Це найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят. За народним звичаєм, цього дня молодь зі співами й жартами прямує до води, розкладає вогнища й танцює навколо них. Багато таємниць обіцяє розкрити ніч на Івана Купала.

КЗ « Хмільницька районна бібліотека для дорослих»  не змогла не долучитись до святкування Івана Купала, адже  свято Івана Купала — одне з найпоширеніших свят серед молоді. Тому на абонементі для юнацтва пройшов народознавчий калейдоскоп « Свято природи, вогню та води», під час якого бібліотекар розповідала про давнє свято краси та молодості, пов’язані з ним цікаві звичаї, традиції, обрядові дійства біля води та вогнища, які влаштовує молодь, провела вікторину «Що Ви знаєте про свято Івана Купала?» та відео – мандрівку «Магічне свято Івана Купала».

Особливу увагу дівчат бібліотекар  звернула на плетіння купальського віночка, адже  купальський віночок — це не просто окраса, а й оберіг, «знахар душі», бо в ньому є така чаклунська сила, що болі знімає та волосся береже. У купальські віночки вплітається багато різних квітів і кожна квітка щось символізує. Вінки з квітів останнім часом користуються неабиякою популярністю.

 

До свята Івана Купала у читальній залі книгозбірні розгорнуто виставку  - колаж « Ой на Івана та й на Купала дівчина долю в росах купала», за допомогою якої  користувачі  бібліотеки мають можливість ознайомитися із прекрасними купальськими обрядами і дійствами, які проводяться  у ніч на Івана Купала.


     



Автор: юнацький
Дата створення: 2019-07-06 16:19:05
Версія для друку

Повернутися назад