Мати, як найбільша в світі любов

Мабуть, вам цікаво дізнатися, звідки прийшло до нас свято – День Матері. Маленька американка із Філадельфії Айна Джервіс дуже рано втратила найдорожчу в світі людину. Смерть матері була раптовою й передчасною. Серед кривдних сирітських буднів вимріяла вона думку: люди повинні мати такий день, у який всі разом ушановуватимуть і матір-неньку, і матір-землю, і Матір Божу. Анна звернулась із листами до конгресменів, президента Америки. І на її клопотання у 1914 році Конгрес США встановив нове державне свято — День Матері. Невдовзі його узаконило ще чимало країн: після Першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині...  

 Це світле свято припало до душі багатьом українцям. Серед української громади День матері вперше відсвяткував у 1928 р. Союз українок  Канади. А вже через рік це свято за підтримки Союзу українок «Просвіти», «Рідної школи», «Пласту» та інших громадських організацій почали відзначати й на Україні, а саме в Галичині. У цей день люди йшли до церкви, а пізніше діти під звуки музики з квітами в руках йшли вулицями міста чи села до площі, де відбувалось свято - віншування жінки-матері та жінки-берегині роду.

Свято Матері в Україні мас триєдину суть. Цього дня ми вшановуємо рідну матусю, а також Божу Матір — Діву Марію та свою Вітчизну — неньку-Україну.

Про це свято дізнаєтеся  більше, завітавши на заходи, що проходять в   КЗ «Хмільницька районна бібліотека для дорослих» під назвою «Свято Матері – свято народження життя». В читальній залі експонується виставка – посвята «Мамо! Вічна і кохана», абонемент для юнацтва  представляє літературний вернісаж «Усе бере від матері початок…».

Запрошуємо до бібліотеки.



Автор: читальний зал
Дата створення: 2019-05-11 12:55:41
Версія для друку

Повернутися назад