До 95- річчя Хмільницького району

Нещодавно до 95-річчя з дня утворення Хмільницького району за сприяння Хмільницької державної адміністрації та районної ради вийшов у світ фотодовідник «Благодатна Хмільницька земля». Це видання складається з трьох розділів, які знайомлять читачів з архітектурою, скульптурою та художниками Хмільницького краю.

У передмові заступник голови Вінницької державної адміністрації Олександр Крученюк зазначив: «Цей довідковий фотоальбом – подарунок сьогоднішнім і прийдешнім поколінням, у ньому назавжди закарбовано імена відомих і маловідомих митців, які своїм талантом, працею уславили Хмільниччину».

У першому розділі висвітлено архітектурні пам’ятники, які збереглися до наших днів, – це старовинні храми сіл Березни, Вуглів, Лозової, Митинців, Голодьок, Курилівки, Рибчинців, Сальниці, Сандрак, Уланова, Широкої Греблі, костел у с. Великому Остріжку та церква в с. Торчині, яка, на жаль, у 2013 році згоріла. Читач дізнається і про поміщицький маєток у с. Малому Остріжку, який частково зберігся до наших часів. Також розповідається про млини ХІХ століття та опубліковано світлини колишніх глиняних хат.

У другому розділі читач ознайомиться зі скульпторами та світлинами скульптур, розташованих у Хмільницькому районі.

 

Маринич В., Михалиця О. Благодатна Хмільницька земля. – Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2018. – 84 с. 

Про третій розділ влучно сказали у вступному слові голова Хмільницької районної державної адміністрації Євген Буткевич та голова районної ради Зоя Бонсевич: «В одного з найзагадковіших українських письменників Миколи Гоголя є такі рядки: «Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі...» Скоріш за все, це дерево росте у хмільницькому краї, адже Всевишній щедро обдарував цю землю. Родючі чорноземи, колосисті поля, дзвінкий спів птахів у дібровах та предковічних лісах, дивовижна краса природи полонять кожного, хто хоч раз тут побував. Тож не дивно, що на теренах Хмільницького району народилися чимало творчих людей, що своїм талантом, невтомною працею уславили наш край.

Цей фотодовідник розповідає про талановитих митців, які пройшли великий шлях до визнання. Також про тих, які живуть і творять у глибинках Хмільницького району, які відомі лише місцевому люду, та їхня творчість викликає захоплення і подив. Кожний із них подарував частину свого всесвіту краянам, свою любов до рідної землі вони перенесли на полотно, втілили у витвори мистецтва».

Саме в цьому розділі подаються імена відомих і маловідомих художників району. Це Анатолій Безоб’юк, Феодосій Гуменюк, Іван Захожий, Володимир Козюк, Василь Кондратюк, Григорій Касевич, Володимир Ксеніч, Олександр Локтіонов, Микола Лучинський, Анна Мариніч, Павло Надкреничний (Пауль Кренц), Валерій Протор’єв, Петро Скомаровський, Василь Слободянюк, Борис Фелько, Олександр Циснецький, Григорій Шамрай.

Книга видана за ініціативи та коштом Хмільницької районної державної адміністрації та районної ради.

Запрошуємо всіх охочих полинути у світ прекрасного, який творять хмільницькі митці.      




Автор: Краєзнавець
Дата створення: 2018-10-17 10:57:40
Версія для друку

Повернутися назад