У Куманівцях презентовано книгу Ніни Кравчук-Овчарук

Словами привітань та подяки відкрив презентацію книги Ніни Кравчук-Овчарук «Батьківськими стежками, Куманівці» сільський голова Андрій Титула. Від імені усіх жителів села він подякував авторці за її титанічну працю, поділився своїми враженнями про книгу та висловив сподівання, що Ніна Кирилівна і надалі продовжуватиме свій літопис.

Заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації, наш земляк  Олександр Крученюк зауважив, що це знаковий день не тільки для Куманівців, а й нашого краю, адже сьогодні багато робиться для того, щоб відродити село, і завдячуючи таким книгам, як «Батьківськими стежками, Куманівці» Ніни Кравчук-Овчарук, село набуває своєї величі. Також подякував головному редактору журналу «Вінницький край» Вадиму Вітковському за створення літопису міст і сіл Вінниччини, започатковане у 2013 році журналом «Вінницький край» видання в серії «Село і люди», що відтепер називається «Моя Вінниччина». Слова вдячності звучали від Олександра Васильовича і сільському голові Андрію Титулі та генеральному директору ФГ «Велес» АРС Олександру Лисому за те, що беруть діяльну участь у культурному розвитку села. На завершення Олександр Крученюк привітав куманівчанок зі святом 8 Березня та побажав щастя, миру і нових книг від авторки про село Куманівці.

         

Голова Хмільницької районної ради Зоя Бонсевич привітала всіх жителів Куманівців з такою чудовою подією – виходом книги про їхню малу батьківщину. Поділилася своїми враженнями про книгу та відзначила подвижницьку працю авторки. На завершення промови Зоя Григорівна зробила Ніні Кирилівні як берегині історії села символічний подарунок –квітчасту хустину – та побажала міцного здоров’я, родинного затишку і нових зустрічей.

Головний редактор журналу «Вінницький край» Вадим Вітковський розповів, що завдяки конкурсу «Моя Вінниччина» на сьогодні видано 1300 книг про міста, села та хутори Вінниччини. Книга Н. Кравчук-Овчарук стала 14-м виданням, сьогодні вже є 20 видань та готується до друку 10 рукописів на цей конкурс. Сьогодні хмільницька земля в лідерах, тут цвіт журналістів, краєзнавців. Згадав і про перший конкурс на Вінниччині «Благодатна Хмільницька земля», який відбувся завдяки Олександрові Крученюку і в якому взяли участь і школярі району. Що ж до книги «Батьківськими стежками, Куманівці», то Вадим Вітковський наголосив, що авторка здійснила духовний подвиг для нинішніх і майбутніх поколінь. Побажав і надалі продовжувати працю з написання історії с. Куманівців

Наш земляк, голова Вінницької організації Національної спілки журналістів України Василь Паламарчук щиро поділився враженнями про книгу. Зазначив, що авторка знайшла особливі душевні слова, пишучи про своїх односельців. Історію України потрібно вивчати саме з таких книг про малу Батьківщину. Тож ця книга – неоціненний подарунок не лише куманівчанам, а й для всієї України.

Помічник народного депутата України Петра Васильовича Юрчишина Василь Павленко сказав: «Куманівці – село, яке має багату історію, свої традиції, які яскраво відобразила Ніна Кирилівна на сторінках своєї книги. Зокрема, їй вдалось так поетично, зворушливо розповісти про знамениту куманівецьку хлібину, яку знають не тільки в районі, а й на усій Вінниччині, чули про неї і в столиці. Авторка прозоро, у цікавих деталях показала, як була утворена Куманівецька сільська рада». Василь Петрович вручив Ніні Кравчук-Овчарук квіти та грамоту від родини Юрчишиних.

Настоятель церкви Петра і Павла м. Хмільника, протоієрей УПЦ КП Іван Пукас згадував про першу зустріч із Ніною Кирилівною, під час якої відчув, що вона не тільки вчителька, а в першу чергу патріот своєї землі. Відзначив, що Ніна Кравчук-Овчарука понад усе любить Україну. Отець Іван Пукас наголосив, що наша велика Батьківщина Україна розпочинається з рідного села.

Вітали Ніну Кирилівну і давні друзі – відомий громадський діяч, поет, агроном Євген Козюк, відомий краєзнавець, почесний громадянин Хмільницького району, освітянин Микола Дорош та знаний краєзнавець, вчитель, перекладач книги про Куманівці Гелени (Лети) Кутиловської «Спогади про Поділля. 1898 – 1919» Василь Маринич.

 

                                             

          

Свій виступ Євген Козюк розпочав із власного вірша «Бажання» про Тараса Шевченка. Він звернув увагу присутніх на те, що презентація книги відбувається в знаменний день, адже в цей день народився Пророк, великий українець Тарас Шевченко. Саме на творчості Кобзаря формувався світогляд Ніни Кравчук-Овчарук. Євген Козюк подякував Ніні Кирилівні за її мудрість, чуйність, любов до рідної землі.

Микола Дорош високо оцінив доробок Ніни Кравчук-Овчарук. Відзначив, що ця книга – чудовий подарунок нинішньому і наступному поколінням. Також зауважив, що в Куманівцях обов’язково потрібно створити сільський музей, який розповідатиме про село та відомих земляків.

Василь Маринич подякував за книгу та побажав міцного здоров’я та подальшого творчого горіння.

Донька заслуженого журналіста України Сергія Гребельського Галина Нагорнюк висловила Ніні Кирилівні теплі слова вдячності за щиру дружбу з батьком та за подаровану книгу. Перечитуючи це видання, вона зримо уявляє непрості долі людей, що мешкали колись у Куманівцях, набирається наснаги. Для неї ця книга ніби польова квітка у вінку українських книг.

Краєзнавець районної бібліотеки для дорослих Оксана Михалиця розповідала про саму авторку, основні віхи її біографії та згадала про першу книгу про с. Куманівці «Спогади про Поділля. 1898–1919» Гелени (Лети) Кутиловської, адже обох цих жінок об’єднує найголовніше – любов до куманівецької землі, її людей та щира сповідь перед нащадками.

 На завершення зустрічі Ніна Кирилівна подякувала усім, хто сприяв у виданні книги, розповіла про те, як створювала цю книгу, збираючи матеріали до неї протягом усього свого життя. Хвилиною мовчання попросила пом’янути усіх, хто жив на куманівецькій землі, всіх тих, хто відійшов у вічність.

Гарний настрій усім присутнім на святковому заході дарували народний аматорський фольклорний ансамбль «Перевесло», вокально- жіночий ансамбль «Горлиця», дует у складі Володимира Кухара та Бориса Семенчука. Бурхливими оплесками зустріли гості та куманівчани виступ наймолодших артистів – Анни Мацишиної та Іллі Огородника та солістки Дарини Кухар.

Книга вийшла накладом триста примірників. Видали її  за сприяння Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради.

Презентація книги відбулася у святковій атмосфері, провели її ведучі Оксана Алексєєва та Тетяна Кухар

 

 

Світлини надала  Хмільницька районна ради.



Автор: Краєзнавець
Дата створення: 2018-03-13 09:18:57
Версія для друку

Повернутися назад