Грудневе засідання любительського об’єднання «Читацьке коло»

Повітря наповнене чарами, вогники грайливо підморгують, і  в бібліотеці пахне хвоєю. Неповторна атмосфера новоріччя наповнює серця щастям. А ще взимку наша бібліотека стає більш  затишною. Наприклад, коли  за вікном падає сніг,   ми переглядаємо всією родиною «Читацького кола»  фільм «Зимові етюди»,  знятий Миколою Загороднім, керівником народної аматорської кіностудії «Гіпаніс».

 Грудневе  засідання любительського об’єднання «Читацьке коло» присвячене зимовому циклу свят, які є найбільш популярними і очікуваними в народі , супроводжуються розвагами,жартами, піснями. Атмосферу свята для всіх присутніх створювали  Альона  Деркач і Дар’я Владика, учениці Хмільницького ліцею сфери послуг, які виконали нові українські колядки, учасниці народного аматорського хорового колективу «Зорецвіт»  Оксана Гавура,  Володимир  Заруба,  Лідія Бондарчук, Любов  Когутницька  заспівали «Материнську  пісню». Приємно були вражені співом Віри Шурман  і Любові  Сердунич .

Вперше на засідання клубу завітав вікарій костелу Святої Трійці   отець  Богдан Бичко. Спілкування з священиком, його слова, такі прості на перший погляд, відразу торкнулися душі, серця, змушували задуматися. Розповідав про книги, в яких розкритий образ священика, як із позитивної так і  негативної сторони. Отець Богдан про літературу та книги може говорити годинами, наголосив, що ми маємо бути обережними з книгою і тим,  що прочитаємо в ній, адже слова мають владу змінювати нас.

Спілкувалися, обмінювалися враженнями, згадували минуле, будували плани на майбутнє  і традиційно читали свої поетичні новинки:

                                       Раїса  Царук «Свят – вечір»

                                           Вечірня зіронька зійшла

                                           І чисто так засяяла, заграла

                                           Дванадцять страв готують до стола,

                                           Уроча мить Різдва настала!

 

                                           Кутя в Свят – вечір – перша страва:

                                           Після молитви пробують усі,

                                           І свічка, і ялинка величава

                                          Нагадують про звичаї Русі.

 

                                          Святкують з нами й душі предків

                                          Народження Христа,Спасителя свого,

                                          Йде Коляда, бажає людям статків,

                                         Приплоду, миру й благості його.

Зустріч Нового року і Різдва в різних країнах має свої особливості. Їх святкують у всьому світі, але кожен народ вкладає в ці свята щось своє. Про найцікавіші традиції розповіли  відеофільми  «Святкування Різдва і Нового року в країнах Європи».


Дякуємо Любові  Сердунич, письменниці, поетесі із Хмельнниччини  за  подаровану збірку «Нас світло правди кріпить і єднає», в яку увійшли твори українських поетів, котрі живуть в Україні та за її межами. Дана збірка є літописною і має на меті донести правду сьогодення до сучасників, зберегти і передати її нащадкам.

Читайте  і дізнавайтеся про  звичаї, традиції, повір’я наших давніх предків, і ви не залишитесь байдужими до  багатющої культури рідного народу.

                                                      До зустрічей у Новому році!



Автор: admin
Дата створення: 2017-12-26 13:01:49
Версія для друку

Повернутися назад