Неоціненний дарунок бібліотеці від родини Найків

Книга… Чого нині варта у наші часи супутниця наших прадідів, з якої   ми можем у вік інновацій і технологій взяти для себе? Ніхто не заперечить , що Інтернет, супутники  заполонили  наш світ. Та не дивлячись на це, книга завжди залишається і залишиться  другом, який не зрадить розділить з тобою і радість, і смуток. Доказом цих простих істин є родинна історія Найків.

Федір Миколайович Найко народився у Новій Синявці Хмельницької області. Покохавши хмільничанку Юлію Максимівну вони поєднали свої долі і назавжди оселились у Хмільнику.  З часом лелеки принесли у дім двох хлопчиків , які допомогли батькам у всьому. Разом будували дім, садили сад, доглядали город. Федір Миколайович був гарним столяром, тому і  не дивно, що все своє життя майстрував своїми  руками меблі, працював на меблевій фабриці. Крім того ,захоплювався бджолярством та книгами .особлива Коли почали підростати діти, а саме з 1961 року розпочались  збиратись бібліотека для  молодших родини. Увага  приділялась  філософським творам та класикам. Коли читав і перечитував філософів, робив нотатки у зошитах,  деякі  записи збереглись і понині.

У вільні часи батько вечорами грав на балалайці ,на мандалині.У 1962 році, на день народження старшого сина Віктора  вирішили купити  баян, взявши при цьому гроші в кредит. Музичної школи ще у Хмільнику не було і тому родина  вирішила запросити відомого нашого краї музиканта  Ярослава Панченка, щоб допоміг у навчанні. За рік  навчився не тільки аз, але йосвоїв  за  третій клас. Потім була найулюбленіша музична школа у місті, в яку  з часом повернеться вже  не як учень, а учителем, закінчивши спочатку  Вінницьке училище культури і мистецтва ім. М.Д.Леонтовича, потім Київський інститут культури ім.  О.Корнійчука.

Наймолодший Сергій  з родини Найків піде стежинами старшого, також стане учнем  Хмільницької музичної школи, яку закінчить  1976 році  вступить   у Московський педагогічний  інститут ім.Гнесіних. Там він  стане лауреатом Всеросійського (1979р.) та Міжнародного конкурсів баяністів (1980р.). Після служби у армії їде працювати у Академію  музики і театру  м.Красноярськ. На сьогодні Сергій Федорович професор, заслужений артист Російської Федерації (1993р.) та старший викладач. Він давав  концерти не тільки по країнах СНГ, але і в стінах рідної  музичної школи.  Ставши викладачами  брати розбіглись по різних містах, по різному склались їх долі. Та у серці завжди була родина та рідний Хмільник. Віктор Федорович,наприклад, останні роки доглядав  матір, яка нещодавно відійшла у вічність.

  Після смерті  батьків  залишилась бібліотека та картини відомого  художника – хмільничанинаВеніаміна Ціховського, які збирав та беріг батько. Адже рівно 50 років збиралась книгозбірня         НайківЦю бібліотеку зміг би купитибудь- який букініст не за одну тисячу гривень. Брати Віктор та Сергій вирішили  по  іншому: свою книгозбірню  подарували   Хмільницькій  районній  бібліотеки для дорослих. Отже,  фонд  районної книгозбірні   поповнився  книгами, які є не тільки рідкісними, але і унікальними. Щодо філософії – це і Платон, Спиноза, Лок, Арістотель…, класика  - повне зібрання українських та російських поетів та письменників. Всього не перерахувати, адже це  600 книг.

Окрема мова про того,  хто допоміг , щоб ці скарби були у бібліотеці. Адже для їх перевезення потрібен був транспорт.  Саме  з таким проханням  ми звернулись до приватного підприємця Миколи Українця, який допоміг доставити їх у бібліотеку. Надіємось, що  Микола Миколайович  буде не тільки постійним нашим читачем, але і  надійним другом бібліотеки і надалі.

         Проста  й  давня як світ істина : кожна давня річ – це шматочок минулого, це пам'ять , яка зігріває любов’ю, а  ще повертає у минуле. Його не можливого викреслити із свого життя.  Адже нічого не зникає  безслідно…

Впевнені, що дарунок родини Найків дасть змогу нащадкам доторкнутись до сторінок мудрості, прекрасних поетичних рядків класиків та всього того, що ми називаємо Книгою.

 

 

Щира і людська вдячність родині Найків.

 Колектив районної бібліотеки для дорослих



Автор: адмін
Дата створення: 2013-11-02 14:34:27
Версія для друку