Коротке життя, довжиною у вічність

Олена  Іванівна Теліга (Шовгенева) - одна з найвизначніших поетес в українській еміграційній літературі ХХ ст. Її витончена та яскрава поезія поєднала в собі протест проти міщанства й вишуканість, ліричний артистизм і громадянську пристрасність, жіночу ніжність і мужність у боротьбі за Україну. Саме справі визволення України Олена Теліга свідомо пожертвувала свій талант, свою долю. Усвоїй короткій біографії  пройшла шлях з російськомовної гімназистки до незламного борця за волю й честь нації..

Олена Теліга пішла у вічність, щоб повернутися вже в незалежній Україні, яку так любила, за яку віддала своє юне й прекрасне життя.

Так було вже не раз, коли українська нація мала такі могутні постаті, що глибоко зросталися зі своєю землею, щоб у майбутньому прорости паростками духовної величі й продовжити їхню розпочату справу в наступних поколіннях. До таких постатей належить Олена Теліга, творчість якої відкрилася читачеві після падіння радянської імперії.  Ми маємо змогу вчитися у неї патріотизму, любові до рідної землі, до України, черпати відповіді на складні питання життя: якою будувати свою державу, яким шляхом рухатися.

До 115-річниці від дня народження Олени Теліги (1906 – 1942), української поетеси, літературного критика, діячки української культури, діячки ОУН в читальному залі представлена виставка – портрет «Життя – це боротьба, а боротьба – це справжнє життя».

Запрошуємо до бібліотеки.



Автор: чит.зал
Дата створення: 2021-07-21 15:43:19
Версія для друку