Засідання любительського об’єднання «Читацьке коло» на тему «Україна в моєму серці»

Живе лиш той, хто не живе для себе,

Хто для других виборює життя.

 Василь Симоненко

9 липня в  читальному залі  КЗ «Бібліотека для дорослих» Хмільницької міської ради відбулося  засідання  любительського об’єднання  «Читацьке коло»  на тему  «Україна в моєму серці».   На захід,  присвячений  вшануванню пам’яті  Героя – захисника, нашого земляка Сергія Муравського , зібралися  волонтери, громадські  активісти, вчителі, поети, письменники, художники, небайдужі краяни, а також Алла  Муравська, мама загиблого воїна.

7 років тому, 23 липня в м. Хмільнику поховали 20-річного Сергія Муравського  старшого солдата, розвідника, 8  - го окремого полку спеціального призначення. Сергій загинув  13 липня 2014 року у бою під час операції з розблокування оточеного терористами  міжнародного аеропорту  Луганська, рятуючи своїх товаришів.

 

 Указом ПрезидентаУкраїни №873/2014  від 14 листопада 2014 року , за «особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений Орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

25 квітня 2015 року нагороджений Українською Православною церквою Київського патріархату медаллю «За жертовність  і любов до України» (посмертно) .

Марія Бабій, завідувачка відділом обслуговування бібліотеки для дорослих ,  нагадала присутнім короткий земний шлях Сергія Муравського.

 Народився 8 березня 1994 року у м. Хмільнику. Навчався у міській школі №1. З 2010 по 2013 роки опанував  спеціальність «організація та техніка  протипожежного захисту» у Вінницькому транспортному коледжі, по закінченні якого здобув кваліфікацію техніка з аварійно – рятувальних робіт. У березні 2014 року був призваний на контрактну військову службу у м Хмельницькому. У червні 2014 року був направлений  у зону АТО.

На заході виступили :

 директор НВК:ЗШ  I – III ст. –  гімназії  №1 Галина Храповіцька,

 вчителька української  мови і літератури ЗОШ №2, поетеса, журналістка Анжела Веремій, 

  голова громадської організації «Спілка учасників АТО м. Хмільника та Хмільницького району» Валентин Ковальський,

голова Хмільницької міської громадської організації « Народне Віче Хмільника» Микола Михальнюк,

настоятель храму cвятих  апостолів Петра і Павла Української православної церкви, Митрофорний протоієрей  отець Іван Пукас

.

У зворушливих словах   членів любительського об’єднання  «Читацьке коло»  Оксани Гавури, Віри Шурман,  Юрія Сиченка, Василя  Короля, Валентини Павленко, Ніни  Бойко, Галини Цегельник  – біль  за Україну, за її синів, за кожного бійця на передовій, за загиблими. Але герої не вмирають. Їх пам’ятатимуть вдячні нащадки, схиляючи голови у пошані.

   

Про шлях  Сергія Муравського у безсмертя наші краєзнавці, поети, журналісти, творчі люди написали вірші, статті, оповідання. Вірші «Герої не вмирають» Анжели Веремій  та Олега Побережного  декламували Олександр Тадеощук учень 5 класу ЗШ  I – III ст. №3 і  Андрій Моргун  учень 5 класу НВК:ЗШ  I – III ст. – гімназії №1 . Музичне вітання подарував  Мирослав Лісовий учень Хмільницької школи мистецтв.

     

Алла Анатоліївна Муравська, мама  Сергія, подякувала присутнім за підтримку, за пам'ять про свого загиблого сина, додавши «Завдяки творам наших поетів, прозаїків,  я ставала впевненіша у житті. Вони мені дуже допомогли».

Розповіді були доповнені  відео роликом "День пам'яті Сергія Муравського" Миколи Михальнюка.




Автор: чит.зал
Дата створення: 2021-07-12 17:48:44
Версія для друку