«Вишиванки, вишиванки, ніби райдуги світанки»

Під такою назвою  в читальному залі КЗ «Бібліотека для дорослих»  Хмільницької міської ради пройшло засідання любительського об’єднання «Читацьке коло» ,  присвячене 15- й річниці  Міжнародного дня вишиванки . В  заході взяли участь викладачі і  учні  ДПТНЗ «Хмільницький  АЦ ПТО» та  Марія Михальнюк,  завідувачка відділенням денного перебування територіального  центру соціального обслуговування Хмільницької міської ради.

 В програмі засідання   відбулася  зустріч з вишивальником Володимиром Гончарем «Вишиванка, моя вишиванка, ти як пісня в серці моїм». Вишивання  для Володимира Миколайовича стало улюбленим захопленням, заполонивши його душу і серце.  «Відчуття від вишивання  для мене неймовірні. Це не лише робота голкою і ниткою, це мова людських почуттів і думок. Занурючись  щоразу у розмаїття кольорів, барвисту веселку різнокольорових ниток, ніби поринаєш  в безмежнй  простір своїх фантазій»,  - розповідає Володимир Гончар. Кожна його робота бентежно і зворушливо торкається душі. Все дороге і рідне на полотнах вишивальника йде від серця до серця.

    

Переглянули відео « Спогади  Лідії  Міщенко про вишивку в родині Лесі Українки». Лідія Андріївна – дружина відомого українського письменника  Петра Сиченка, проживала в м.Хмільнику, дружила з Ольгою Косач – Кривинюк,  сестрою Лесі Українки.

Про  історію  цього мистецтва, яке дійшло до нас із глибини віків, символіку та орнаменти вишивки розповів Дмитро Власійчук , член Національної спілки майстрів народного мистецтва.

 Присутні ознайомилися з унікальною працею – збіркою « У Хмільницькому рідному краї рушники – вишиванки цвітуть» Миколи Дороша , Почесного краєзнавця України, історика, автора численних краєзнавчих, поетичних та прозових творів.  Переглянули буктрейлер на книгу.

Вірші про вишиванку декламували Олександр Тадеощук, учень 4 класу ЗШ  I – III ст. №3 та Андрій Моргун, учень 4 класу НВК:ЗШ  I – III ст. – гімназії №1. Музичне вітання подарував присутнім Мирослав Лісовий, учень Хмільницької школи мистецтв.

          

 У бібліотеці для усіх, хто прагне  ознайомитися з історією української вишивки, розкрити особливості самобутньої народної вишивки, символіку, її значення у святах і обрядах, а також навчитися вишивати  представлені книжкова ілюстративна виставка «Дивні візерунки сяють,мов живі», виставка – інсталяція «Вишивка – моє натхнення», віртуальна виставка  "Вишивка - символ віри, роду і єднання".

     


Запрошуємо до нашої бібліотеки.



Автор: чит.зал
Дата створення: 2021-05-20 14:18:43
Версія для друку