Новинка: Краєзнавче видання про Терешпільські хутори

Чудовим подарунком на Великодні свята у Хмільницькому районі для жителів сіл довкола  Терешполя стала книга  сільського бібліотекаря Тетяни Михалинчук «В полях лежить село моє чудове. Історія сіл Держанівка, Софіївка, Терешпіль, Українське». Авторка протягом 20 років збирала історії про минуле цих сіл. Це і записи спогадів односельців, які на жаль відійшли у вічність, це і пошук старовини у Державному архіві Вінницької області, огляд старих підшивок газет у обласній та районній книгозбірні.

Книга перемогла у конкурсі видань «Моя Вінниччина», започаткованого журналом «Вінницький край» 2013 року. Книгу видано за сприяння Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради. Книга, до певної міри унікальна: за обсягом тем, фактів, світлин і прізвищ. 430 сторінок досить якісного поліграфічного друку претендує на подію року. Не кожен рік такий обсяг досліджень про мешканців глибинки на стику трьох областей бачить світ у такому якісному виданні.

У анотації зазначено: «Ця книга розповідає про долю невеличких сусідніх один з одним сіл Хмільницького району – Держанівки, Софіївки, Терешполя, Українського, які утворилися від злиття колишніх хуторів та мають  однакову з рідним краєм історію: багатостраждальну, сповнену труда і звитяг, неперервності поколінь. На великому фактичному матеріалі, доречно ілюстрованому записаними спогадами земляків, сільський бібліотекар Тетяна Михалинчук вибудовує сагу на пам'ять, на честь, во славу своїм землякам».

З жіночою  ніжністю і теплотою авторка мандрує в різні століття – з давен-давен до нинішніх часів. Кожне слово, кожна сторінка присвячена тим, хто жив і живе на цих землях, хто боронив, працював і творив історію цих сіл. Тисячі імен односельців на віки закарбувались у виданні для нащадків.  Цю краєзнавчу новинку можна читати і перечитувати,  кожного разу знаходити нові відкриття та сторінки минулого.

Анатолій Венгрук, одеський журналіст хмільницького походження, діди якого жили у цих селах зазначив у передмові до цього видання: «Спочатку був Терешпіль. Мені він сниться з малих літ. Великі крислаті дерева, широкий шлях за селом. Дороги нібито дві: одна мощена, інша  ̶  ґрунтована. Вони кудись повертають у незвідані краї, але за поворотом нічого не видно. До нього ще треба дістатись, і на цьому місці, де дорога кудись повертає, підвода з кіньми зникає у мареві, і сон чомусь закінчується саме на цьому повороті.

Улюблений сон з дитинства: дорога з Терешполя».

Такі почуття виникають після прочитання цього видання.

Вітаємо авторку книги Тетяну Михалинчук «В полях лежить село моє чудове. Історія сіл Держанівка, Софіївка, Терешпіль, Українське» з її першим виданням і зичимо міцного здоров'я, натхнення і продовження історії Малої Батьківщини. Авторці – нових задумів і перемог на конкурсах, селам нових книг у бібліотеках і читачів!



Автор: краєзнавець
Дата створення: 2021-05-06 12:42:30
Версія для друку