Микола Леонтович: життя, присвячене пісні

Він викликає духів. Він – чаклун.

З пісень і гомонів, із променів і лун

Над світом ставить струменисту арку,

Прозорчасту, розцвічену, тугу...  

                                          М. Бажан

 Микола Леонтович – український композитор, хоровий диригент, громадський діяч, педагог, фольклорист.  Він автор геніальних хорових мініатюр, а його композиторське аранжування народних пісень здобуло славу в усьому світі.

Його називають ювеліром української пісні, Бахом у хоровій музиці, а музичний твір українця «Щедрик» став світовим символом різдвяних свят. Музична спадщина славетного композитора-подолянина гідно репрезентує українську національну хорову пісню у світі.  Тріумфальні виступи вітчизняних і зарубіжних хорів діаспори в країнах Америки та Європи сприйняті музичним світом з великим захопленням.

100 років тому в домі свого батька у селі Марківка на Вінничині пострілом з рушниці вбито композитора і хорового диригента Миколу Леонтовича.

Йому було лише 43 роки, коли в  ту трагічну ніч з 22 на 23 січня 1921 року безжалісна ворожа рука перервала життя цього безмірно талановитого чоловіка. Подробиці цього злочину, який кілька десятиліть радянська пропаганда покладала спочатку на невідомого грабіжника, а потім – на «петлюрівців», вдалось з’ясувати лише у 1990-і роки. За що чекісти вдалися до такого жорстокого акту?

«Це був точковий відстріл української інтелігенції, спланована політика знищення нашої культурної еліти. Тим масовим репресіям, що розпочалися наприкінці 20-х років ХХ століття, передували такі точкові. Їх метою було залякати свідоме населення. Іншого пояснення немає. Леонтович не був активним політичним діячем, який міг мати певних ворогів. Композитор був людиною лагідною і толерантною. І, напевно, от таким ритуальним вбивством людини-митця, яка не займалася активною політичною діяльністю, тодішня влада хотіла посіяти паніку і переляк серед українців»,  - стверджує кандидат  мистецтвознавства, доцент  кафедри  музичної медієвістики та україністики Львівської державної консерваторії імені Миколи Лисенка Мирослав  Новакович.

У читальній залі організована  виставка - портрет «Обірвана кулею нота». На виставці представлені  нотні видання, книги, статті про життєвий і творчий шлях Миколи Леонтовича.

Поціновувачам діяльності композитора  пропонуємо переглянути  відео про Миколу Леонтовича, а також послухати його відому на весь світ пісню «Щедрик».



Автор: чит.зал
Дата створення: 2021-01-22 15:50:04
Версія для друку