Свято Водохреща

         Напередодні Водохрещів святкується "Голодна кутя" або другий Свят-Вечір. Увесь цей день віруючі люди нічого не їдять - постують. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На вечерю подаються пісні страви - смажена риба, вареники з капустою, гречані млинці на олії і кутя та узвар.
       По вечері діти проганяють кутю: вибігають з хати і паліччям б'ють знадвору в причільний кут. Після вечері всі кладуть свої ложки в одну миску, а зверху - хлібину, "щоб хліб родився". Дівчата в цей вечір ворожать : збирають зі столу ложки після   вечері  йдуть  на поріг тарабанити ложками - де пес завиє, туди дівчина заміж піде.
     Ранком 19 січня у церкві відбувається Богослуження. По Богослуженні весь народ іде процесією на річку до хреста. Попереду несуть дерев'яний церковний  хрест.       
       Після водосвяття всі люди повертаються до своїх хат.В усіх хатах пили свячену воду, кропили хату святою водою. Воду, що залишилась, наливали в пляшку, яку зберігали цілий рік.
По обіді дівчата бігають до річки вмиватися в "йорданській воді" - "щоб були рожеві лиця". У давні часи  парубки в цей час випускали голубів у небо, а чоловіки - стріляли з рушниць: давали звістку Богу, що його син Ісус охрещений. Освячена вода вважалася цілющою. Люди набирали її у глечики і берегли цілий рік, ласкаво називаючи її водичкою-йорданичкою, бо це була жива вода, яка приносила здоров'я і красу. Як колись, так і  сьогодні ми теж святимо воду та продовжуємо традиції наших прадідів.

      

   На абонементі для дорослих представлена онлайн книжкова виставка «Свято Водохреща веселиться омиває всіх свята водиця». З цієї виставки Ви дізнаєтеся про історію свята, як правильно відзначати та про те, як святкували українці  свято Водохреща у давні часи.



Автор: абонемент
Дата створення: 2021-01-19 12:21:47
Версія для друку