Ярослав Мудрий – дипломат і будівник

“Якщо будете у ненависті жити, у сварках та бійках,  то самі загинете і загубите землю своїх батьків і дідів, котрі здобували її трудом своїм великим...” З наказу Ярослава Мудрого синам

 Ярослав Володимирович Мудрий - один з найвидатніших князів Київської русі та відомий воєначальник. Реформи та досягнення князя, позитивно вплинули на розвиток Київської Русі, в результаті він отримав прізвисько Ярослав Мудрий. Саме Мудрим князя вважають в народі завдяки тому, що Ярослав підніс на світовий рівень культуру і освіту, за його правління виникли школи живопису, кам’яного будівництва і літописання, почали відкриватися навчальні заклади. При Софіївському Соборі була зібрана велика бібліотека.

Ярослав Мудрий зійшов на київський престол 1019 року. Він правив 35 років і ці роки були «золотими» і для Києва, і для всієї Русі. Епоха Ярослава Мудрого означилася зміцненням авторитету Русі як сильної християнської держави, розширенням дипломатичних зв’язків з провідними державами Європи, розквітом будівництва, освіти та літописання.

 Пропонуємо Вашій увазі книги про Ярослава Мудрого:

Духопельников В. М. Ярослав Мудрий / В. Духопельников; худож. – оформлювач І.М.Алексеєва. – Харьків : ЛА  «Час читати», 2016.  – 121с.

  Видання розповідає про князя Ярослава, який продовжив головну справу життя свого батька, Володимира Великого, – "збирання" давньоруських земель. Він відновив єдність Київської Русі, зміцнив державний апарат, заклав основи судової системи та провів культурні перетворення. Саме при ньому Київська Русь стала найбільшою державою Європи. Все це дає історикам підставу стверджувати, що час правління Ярослава, прозваного Мудрим (1019–1054) – це час найвищого розквіту Київської Русі.

 

Толочко П. П. Ярослав Мудрий / Петро Толочко. – Київ : Альтернативи, 2002. – 272 с.

 П. П. Толочко – відомий український історик, археолог, професор, академік НАН України, директор Інституту археології НАНУ, зробив вагомий внесок у розв’язання проблем історії східних слов’ян, Київської Русі та українського середньовіччя. Книга написана на багатому документальному матерiалi i присвячена життю та дiяльностi видатноого будiвничого Київської Русi князю Ярославу Мудрому. За його князювання для скріплення влади в державі та впорядкування правових та соціальних відносин громадян було укладено збірник законів, так звану Правду Ярослава, що становить найдавнішу частину законів руського права – Руської Правди. За Ярослава Мудрого поширилося і зміцніло християнство в Київській Русі, а також оформилася організаційна структура й церковна ієрархія.

Україна - це особистості, які формують обличчя української історії. таким постає в історії нашої держави Ярослав Мудрий.  Він вважається однією iз наймасштабніших особистостей світової історії. Дізнавайтеся більше із відеоролика "Обличчя української історії.Ярослав Мудрий".


Запрошуємо до бібліотеки.



Автор: читальний зал
Дата створення: 2020-12-04 16:59:42
Версія для друку