Нове видання про майстерність митця

З радістю інформуємо вас про вихід нового краєзнавчого  альбому - Дмитро Власійчук «Витинанка», який  виданий Вінницьким обласним  центром народної творчості в серії «Народні майстри  Вінниччини».

Кому із нас невідоме ім’я та творчість Дмитра Івановича Власійчука,  учителя, члена Національної спілки  народних майстрів України, майстра  давнього, особливого виду мистецтва – витинанки. У передмові до  книги  Дмитро Іванович пише: «Витинанка – це оберіг, це душа народу. Адже упродовж століть наші предки свято вірили в те, що вона приносить в оселю радість, захистить від всякого зла  й здійснить всі бажання. Творами, виконаними в техніці витинанки, я прагну донести до глядача глибокий зміст, красу, багатство української національної обрядовості, звичаєвості, традиційності, багатство пісенної творчості нашого народу».

 Художній дивосвіт нашого шанованого майстра  барвистий  і пишний. Мистецька мова робіт – глибинна, а поезія рук невтомних вражає довершеністю та захоплює оригінальністю. Тільки людина з чистими помислами і  тонким відчуттям краси здатна творити ці мережані дива, легкі і прозорі, завжди неповторні:

Небесний дар творити диво це!

 Ця витинанка, як душа народу.

В мініатюрі диво-деревце

Несе душі і серцю насолоду.

Витинанки Дмитра Власійчука – це   картини чарівної природи Поділля, це поетичні образи Мавки, Русалки, Сварога, це цілі сюжетні полотна з відтворенням народних традиційних свят – Різдва, Маковія,Великодня, це дивовижне втілення у витинанці трагічних сторінок української історії  голодомору, війни, чорнобильської трагедії. Все це стало предметом мистецького дослідження вдумливого митця.

Джерелом натхнення Дмитра Івановича стала народна пісня, потужна енергетика якої віками живить таланти. Митець знаходить образи, притаманні лише його світосприйняттю, щоб донести ніжність і красу, радість і журбу, високий духовний злет – все те, що закодовано в словах і мелодиці української пісні.

Митець вкладає  в свої роботи йому одному відомий зміст, а ми глядачі часто бачимо у кожному творові щось власне, часом інтимне. В тому й сутність творчості, що вона його проймає до самого серця, зачіпає і тривожить його найпотаємніші струни. Роботи Дмитра Власійчука виховують вміння бачити у звичайному щось особливе й незвичне. «Витинанка – це той вид народного мистецтва, що дає мені змогу проникати в глибинну  таїну людського  життя, народної духовності. Це український епос, це культурний код України, культурний феномен попри свою, начебто, простоту створення і матеріали».

Гортаючи альбом, відкриваєш  Дмитра Власійчука  по – новому, в раніше невідомих ракурсах. Роздивитися і надивитися на це невичерпне багатство просто неможливо, адже щоразу погляд вирізняє якусь нову, незвичайну  грань, що єднає роботи  митця із нашими серцями.

Дякуємо Дмитру Івановичу за подаровану книгу, зичимо  невичерпної наснаги, нових цікавих ідей, щастя, міцного здоров’я і добра.  А всіх, хто бажає  більше дізнатися про нашого талановитого  митця,  запрошуємо до  районної бібліотеки для дорослих.



Автор: читальний зал
Дата створення: 2020-12-03 12:08:09
Версія для друку