Стежками історії України (за книгами Любові Василів – Базюк)

Тема історії України – проста і складна водночас, радісна і разом  з тим сповнена пекучого болю. Розповідати про історію – справа не завжди вдячна, проте надзвичайно потрібна. І про це пам’ятає авторка з Канади, письменниця Любов  Йосипівна Василів – Базюк. В її історичних творах , ідеться про те, що болить кожному справжньому українцеві – про голодомори  в Україні : 20 – х років, потім Голодомор – геноцид і ще одне сплановане винищення українців 1947 року;  про вимушену еміграцію – починаючи  з кінця XIXстоліття, коли українці у пошуках власної землі вирушали далеко за океан, а потім,уже в XX столітті, змушені покидати рідну землю заради порятунку власного життя. Свідомих українців, котрі залишилися на Україні, вперто і цілеспрямовано знищував режим комуністичної диктатури.

Книги  написані на основі спогадів письменниці, свідчень очевидців і документальних матеріалів.  

Любов Йосипівна Василів - Базюк (народилася 1929 року в селі Видерта  на Волині) — українська письменниця з Канади, магістр бібліотекарства та інформацій, почесний професор  Східноєвропейського  національного університету ім. Лесі Українки.

Любов Василів – Базюк   постійно надсилає примірники своїх книг до українських  бібліотек, університетів, коледжів, семінарій.  

Висловлюємо вдячність за подаровані  книги  і нашій  бібліотеці . Книги Любові  Василів – Базюк , яка в далекому Торонто живе Україною,  є безцінним джерелом для всіх,  кому не байдужа доля становлення української державності:

Василів - Базюк Л. Й. Україна на тернистому шляху до Духовного Визволення  / Любов Василів - Базюк. – Чернівці : «Букрек», 2008. – 216с.

Книга написана з особистих спостережень авторки та творилася під час сімох поїздок до України.  Досвід суспільного працівника в Канаді допоміг Любові Василів-Базюк зрозуміти частинно життя в її Батьківщині – Україні. Безперечно, не все вона могла побачити, бо на це потрібно пожити в Україні довше та не бути туристом. Старалася  продумати основні причини , наслідки історичних подій, ворожі впливи, які є джерелом сучасного стану духовності земляків.

Василів-Базюк Л.Й. Дороги життя: історичний роман / Л.Й. Василів-Базюк. – Чернівці:  «Букрек», 2015. – 832 с.

«Життя  прожити – не поле перейти», – говорить народна мудрість. «Так!» – ствердила своєю книгою спогадів  «Дороги життя»  Любов Василів-Базюк. На прохання дітей та онуків, написала Любов Йосипівна книгу про своє життя, про те, що вплинуло на її характер та як формувалися її релігійні та політичні погляди. Дитинство на Волині,  Друга світова війна,  вимушений виїзд за кордон, пошуки  місця проживання на чужій землі – все це описує на сторінках історичного роману .  Проте всі випробування роблять авторку сильнішою. За жодних обставин вона не втрачає віри в те, що колись повернеться на рідну землю – в нову Україну: самостійну, сильну. Пишучи, не вдавалась до подробиць, а описувала важливі політичні події та соціальні проблеми еміграційного  життя  українців.

Василів – Базюк Л.Й. Новими стежками: історична повість / Л.Й. Василів – Базюк; вступ. сл. та ред. Мирослава Токарюк. – Чернівці: «Букрек», 2018. – 432с.

 Новітня історія України є темою історичної повісті Любові Василів-Базюк. Події Майдану, відомі під назвою Революція Гідності, підлий напад північного сусіда – у той час, коли Україна була особливо вразливою після розстрілу Героїв Небесної Сотні. Дивні «зелені чоловічки», розповіді про громадянську війну на Сході України – ось ті байки, якими офіційний Кремль «годував» Україну та весь західний політикум. Диверсії, снайпери, постріли з важкого озброєння, зокрема градів» - цьому доводиться протистояти українським воїнам у зоні проведення АТО (ООС). Але Україна продовжує рухатися вперед. І не старим шляхом, з вантажем минулих стереотипів і поглядів – а новими стежками.

Василів - БазюкЛ.Й. Пять колосків: історична повість /Любов Василів - Базюк; 2- е вид., перероб. і доп. - Чернівці "Букрек", 2018. - 324с.

 Все далі відходять від нас страшні події 1932-33 рр. зі страшними нелюдськими очима і простягнутими пухлими руками лежачих немічних людей. Та хіба можна забути про непросту долю багатостраждального українського народу? Книга Любові Василів-Базюк "П'ять колосків" розкриває чорні сторінки нашої історії — голодомору- геноциду 20-30-х рр. минулого століття. Читаючи цю історичну повість, кожен витре не одну гарячу сльозу, не одному читачеві вона зранить душу і серце своїм болем і справедливим гнівом.  

Василів-Базюк Л. У вирі тоталітарних режимів : історична повість / Любов Василів-Базюк. –  3 – є вид., перероб. і доповн. – Чернівці : «Букрек», 2018. – 304 с.

Книга написана під впливом реальних подій, пережитих українцями під час панування московського більшовизму, шовіністичного  польського правління на правічних українських землях та в роки пролиття крові мільйонів людей, заподіяного німецько-гітлерівським режимом.
Герої книги долають усі лихоліття, спричинені цими режимами . Усім своїм   життям та вчинками вони дають приклад високої духовності, уміння протистояти найважчим випробуванням долі.

 

Василів - БазюкЛ. В переможеній Німеччині / Любов Василів - Базюк, Петро Слободянюк. - Вінниця:ПП Балюк, 2019. - 140с.

 У книзі висвітлено агресивну сталінську окупаційну політику в підкореній  Німеччині та гостре соціально -  політичне становище СРСР в 1939 – 1953 роках. Оприлюднено  жорстоко – щемливі спогади і реальні соціально – політичні оцінки колишнього радянського офіцера,  росіянина, який  пройшов бойовий шлях від Сталінграда до Берліна, був свідком трагічних подій воєнного лихоліття на окупованих Червоною армією німецьких територіях на завершальному етапі Другої світової війни.

Василів – Базюк Л.Й. Не вір! Борись за Україну…: історична повість/ Любов Василів - Базюк; 2 – е вид. – Чернівці: «Букрек», 2020. – 304с.

Доля українського народу і боротьба за Самостійну Незалежну Соборну Україну є основною думкою повісті. Герої твору – відважні учасники історичного бою у Гурбах на Волині, яким  пощастило вижити, самозречено пронести  стяг свободи й святої любові  до матері – України крізь лихоліття і стати правдивими свідками московсько – совєтського терору та геноциду української нації.

Мусимо пам’ятати: один  із найважливіших чинників розвитку – це розуміння  українцями того, в якому напрямку треба рухатися, усвідомлення, що старі шляхи ведуть в нікуди. І  хоч стежка до майбутнього  подекуди кам’яниста і  непротоптана  – але вона таки приведе до власної процвітаючої держави. Саме про це книги українки, патріотки  Любові Василів – Базюк.

Запрошуємо до  бібліотеки!



Автор: читальний зал
Дата створення: 2020-08-11 15:48:46
Версія для друку