16 січня - День пам’яті Кіборгів – мужніх захисників Донецького аеропорту


Героїчна оборона Донецького аеропорту, яка стала символом незламності та мужності українських військових, тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.

За стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників Донецького аеропорту назвали "кіборгами", а форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу. У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку "Дніпро-1", вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких із них — посмертно. 16 січня з ініціативи самих "кіборгів", які пройшли через 242-денне пекло, відзначається День захисників ДАПу та вшановується пам’ять загиблих побратимів.

  18-21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу ДАП загинуло 58 захисників-"кіборгів", які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. 21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони. За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових.

В читальній залі експонується виставка – роздум«Кіборги: приклад мужності і героїзму».


В Інтернет – центрі проходить перегляд відео роликів, присвячених  пам’яті захисників Донецького аеропорту.

Вічна пам’ять героям!

Запрошуємо всіх бажаючих поринути в історію тих героїчних та трагічних подій.

 

 

 

 

 




Автор: читальний зал
Дата створення: 2019-01-16 11:54:01
Версія для друку