У новій краєзнавчій книзі історія краян, які пережили Голодомор 1932-1933рр.

Україна пам’ятає, світ визнає

  До вшанування  85- річчя роковин   Голодомору 1932 – 1933років  в Україні на теренах району вийшла книга «Барвінковий шепіт. Спогади очевидців голодного мору 30-тих років. Хмільницький район». Упорядник − історик, краєзнавець, заслужений вчитель України, Почесний краєзнавець України Микола Дорош, редактор книги  педагог, член Національних спілок журналістів та краєзнавців України Віра Степанюк.

У передмові голова Хмільницької районної державної адміністрації Євгеній Буткевич та голова Хмільницької районної ради Зоя Бонсевич зазначили: «Дивом уцілілі, вони в своїх свідченнях розповідають про себе і про тих, кому не судилося дожити до викривальної пори проти сталінізму.

Отож на сторінках цієї книги – доля українського селянина. Вона чітко постає в чорних рамках голоду, у неймовірному трагізмі того часу, з відчайдушними спробами якось урятуватися, вижити….

Болісно читати ці гіркі, тужливі записи з народних уст».

Барвінковий шепіт. Спогади очевидців голодного мору 30-тих років. Хмільницький район/упорядник Микола Дорош, редактор Віра Степанюк. – Вінниця: Меркьюрі-Поділля. – 2018. – 244 с.

Книга упорядкована за спогадами очевидців, які пережили голодні 1932-1933роки. Свідчення зібрані у книзі ««Барвінковий шепіт. Спогади очевидців голодного мору 30-тих років. Хмільницький район» записані сільськими бібліотекарями Хмільницького району у 2005 році. Також у спогадах викладено розповіді про тих, хто ділився хлібом. «Коли вбивають голодом, ділитися хлібом – подвигом».

1932-1933роки – це не лише наша велика трагедія, а й історія української боротьби. Ця книга свідчень для нинішнього покоління і прийдешніх поколінь, щоб знали сторінки минулого й пам’ятали.

Презентація книги відбулася 23 листопада 2018 року.



Автор: Краєзнавець
Дата створення: 2018-12-11 15:17:45
Версія для друку