Краєзнавча новинка для тих, хто любить мемуари

Здійснюйте добро, поки ви існуєте

    Дені Дідро

Книга Бориса Кульчицького «Листи до себе» стала дев’ятнадцятою книгою наших земляків, які вийшли у 2018 році. Ця книга спогадів автора про свою родину, про рідний  Хмільник та про тих, хто зумів вижити і залишитись Людиною у період Другої світової війни. Автор перенесе  читачів  у епоху ХХ століття.  В анотації сказано, що у книзі описано про прожите і пережите.

Автор згадує і старі назви сучасних мікрорайонів Хмільника − Сидориха, Озерянка, Мазурівка….. і ще про виховання молоді, культури поведінки. Ця книга може стати підручником у вихованні молоді та мудрих порад на багато випадків  життя. З книги:«Застілля господарі влаштували на дворі, у садочку. Хоч літо вже минуло, проте дні стояли теплі, сонячні. Роман (чоловік Серафими) делікатно запрошував і робив це якось так, що в одному кінці  столу посідали старші, в протилежному − молодші. Не кваплячись, почалися «розговіння»: холодна юшка з рибою, заправлена духмяним кропом, паруюча тушкована капуста (бігос), вінегрет на запашній олії..., пухкий хліб із печі.

Сидячи між молоддю, щоб привернути увагу, пропустився промашки. Потягнувся рукою до пляшки, став розливати у чарки тим, хто справа, тим хто зліва. Якоїсь миті зустрівся з поглядом з мамою, побачив по виразу обличчя, що вона засмучена, - роблю щось не те... Звечоріло. Додому йшли навпрошки, стежкою понад річкою. Не розмовляли, кожною клітиною відчував мамине незадоволення. Не витримавши мовчання, запитав, чим вона незадоволена, що я зробив не так… Мама зупинилась і з великою досадою виговорилась: «Ти мені зробив великий встид. Ти приїхав і поїхав, а я тут залишаюсь…, мені людям в очі дивитись». Притовчений таким вироком, я в розпачі видихнув: «Помилуй, що я такого зробив?». З гіркотою у голосі мама продовжила: «Як ти міг, поки хазяїн тебе не попросив, командувати за чужим столом?» Для відповіді слів не знайшлось, бо таких немає».

Завідувачка відділом обслуговування КЗ «Хмільницька районна бібліотека для дорослих»  Марія Бабій влучно зазначила про автора і його книгу: «Чим же зацікавила читачів літературна спроба Бориса Кульчицького? Хочеться відзначити музичність, поетичність, народність слова автора. Але поетичність його письма внутрішня, і слово його реалістичне, вкорінене в життя,  і мову  народну знає не із словників, а з власної душі, говорить голосом свого краю, а тому так легко читається ця дивна оповідь, де суто  реалістичні деталі переплітаються з дитячими мріями та фантазіями. Борису Івановичу вдалося у своїх «Листах до себе» передати психологічну глибину людської душі, детально зобразити свою епоху».

                        

Кульчицький Б.І. Листи до себе. Книга 2 /Борис Кульчицький. – Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2018. – 426 с.

 Книга присвячена дочці автора Олені, онучці Тетяні та правнучці Нонні. Також Борис Кульчицький зазначив у мемуарах: "Безмірно вдячний за допомогу в написанні книги натхненниці, добрій і милій людині Вірі Анатоліївні Степанюк".

  Ми щиро і безмежно вдячні  Борису Івановичу за  написання та дарування такої літописної книги. Ці мемуари будуть цікаві не тільки старшому поколінню, які повернуться  у роки молодості, але і юному поколінню. Адже саме із таких книг починається  формування патріотизму у підростаючого покоління.

Вас, шановні читачі , запрошуємо на знайомство з книгою

«Листи до себе. Книга ІІ» Бориса Кульчицького.

Довідка:

Болеслав Кульчицький народився 20 лютого 1929 року на Поділлі в містечку Волочиськ над Збручем. Батько - коваль Ян - був замордований більшовиками у 1937 році через своє польське походження. Дитинство і ранню молодість Болеслав нровів разом з матір’ю і сестрою, блукаючи Вінничиною з місця на місце. Такий спосіб життя зумовило постійне переслідування НКВС. Після війни Б. Кульчицький закінчив середню школу, потім Київський університет на відділі філології. Працював на різних посадах, був директором однієї з київських шкіл. Після смерті дружини проживає з дочкою Оленою і внучкою Ноннею у Києві. Багато друкується, бере активну участь у житті поляків в Україні.



Автор: Краєзнавець
Дата створення: 2018-12-08 14:14:40
Версія для друку