Батуринська трагедія: злочин проти часу

20 листопада  до бібліотеки завітали  клієнти  Хмільницького міськрайонного сектору  з питань пробації   разом з Світланою Іванівною Мовчан , фахівцем  1 категорії сектору з питань пробаціЇ.

Ознайомилися з сучасними  послугами  Інтернет - центру,  його можливостями , а також переглянули  уривок відеофільму  «Україна. Повернення своєї історії», присвяченого 310 – річниці  Батуринської трагедії.

Батуринська трагедія (Різанина в Батурині) сталася 12 листопада 1708 року, коли московські війська під керівництвом князя О. Меншикова зруйнували місто Батурин, резиденцію гетьмана Івана Мазепи. Це відбулося  за наказом Петра І  після того, як він дізнався про те, що гетьман перейшов на шведську сторону, домовившись із Карлом ХІІ протистояти московському царю.

Того дня місто і прилеглі околиці були повністю спустошені. Було замучено і вбито, за різними оцінками істориків, 11 – 15 тис. осіб, незважаючи на вік і стать. Батурин було спалено дотла, в тому числі і церкви. Така сама участь спіткала й інші українські села, що траплялися Меншикову дорогою.

В читальній залі  переглянули книжкову  виставку  «Історія Батуринської трагедії 1708 року» та  виставку – вшанування «Україна – країна нескорених».


 



Автор: читальний зал
Дата створення: 2018-11-20 14:52:15
Версія для друку