Вітаємо і дякуємо Ніні Кравчук-Овчарук

І допоки живу та коли віддійду –

ця земля залишиться зі мною, а я з нею.

Н. Кравчук-Овчарук

 

Нещодавно на теренах Хмільницького району  вийшла  нова краєзнавча книга Ніни Кравчук-Овчарук  «Батьківськими стежками, Куманівці».  Це перша книга Ніни Кирилівни. Авторка відома у Хмільницькому районі як депутат районної ради  (2002–2010 рр.), переможець районного конкурсу «Людина року» в номінації «Громадський діяч, депутат» 2006 р., очолювала Куманівецьку  первинну організацію ветеранів, підготувала матеріали до книг «Пам’ять нетлінна – подвиг незабутній», «П’є журавка воду…» та інших, відмінник освіти України, член Національної спілки журналістів.

 І ось нарешті сама випустила книгу. У передньому слові авторка зазначає: «Мені хочеться, щоб нащадки тих, кого я згадую в цій книжці, пишалися своїми предками. Не згадую імена тих, кого вони б соромилися. Але окремих людей, які були творцями людських доль, частіше трагічних, мушу згадати, бо це наша історія. І на помилках маємо учитися, щоб не повторювати їх у майбутньому.

Наші діти мають знати історію села, землі, на якій ростуть, про людей, які живуть поруч, про свій рід, родину, рідню. Хай не збідніє хата материнською піснею, бабусиною казкою».

Перегортаючи сторінки книги, рушаєш у подорож минулим Куманівців, відомості про яке збереглися у стародруках та у спогадах старожилів. Читач дізнається про особливість куманівецького хліба, про відомих людей села, зокрема чимало сторінок присвячено колегам-вчителям.

Авторка розкриває трагічні сторінки села в період Голодоморів 1921–1923, 1932–1933, 1946–1947 років, часів репресій та Другої світової війни.

Особливий розділ «Батьківськими стежками». Ніна Кирилівна з великою шаною і ніжністю згадує свій рід, своїх батьків та тих простих, працьовитих односельців, які, на жаль, віддійшли у вічність.

Книга читається легко і захоплююче, адже кожний рядок – це сповідь перед земляками й освідчення в любові тим, які жили, живуть і будуть жити на куманівецькій землі. Деякі життєві історії проникають у глибину душі, сприймати їх без сліз неможливо.

       Такі книжки виховують.  Такі книжки читаються. Колектив районної  бібліотеки вітає Ніну Кирилівну з  творчим успіхом  і зичить міцного здоров’я та нових книг.

 

                      

Кравчук-Овчарук Н. Батьківськими стежками, Куманівці. Серія "Моя Вінниччина журналу "Вінницький край", випуск 14. - Вінниця, ТОВ "Нілан-ЛТД", 2017. - 220с.



Автор: Краєзнавець
Дата створення: 2018-01-24 12:30:03
Версія для друку