Пам'ять народу не убієнна

Пам’ять-нескінченна книга, в якій записано все:

і життя людини, і життя країни.

Урок-реквієм «Пам'ять народу не убієнна», присвячений річниці Голодомору в Україні 1932- 1933рр., відбувся у читальній залі районної бібліотеки для дорослих з учнями 10-Б класу (класний керівник Тетяна Басюк) та учнями 10-В класу (класний керівник Вікторія Швець) НВК: ЗШ І-ІІІ ст.-гімназії №1.

Про трагічні  тридцяті роки XX століття розповідала краєзнавець Оксана Михалиця,  наводила статистичні дані про голодні роки:

«Коли дослідники говорять про голодомор 1932-33 рр., мається на увазі період з квітня 1932 по листопад 1933 рр..Саме за ці 17 місяців, тобто, приблизно за 500 днів, в Україні загинули мільйони людей. Пік голодомору прийшовся на весну 1933 року. В Україні тоді від голоду вмирало 17 людей щохвилини, 1000 – щогодини, майже 25 тисяч – щодня...

  За даними вчених, найбільш постраждали від голоду тодішні Харківська і Київська області (теперішні Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська, Житомирська). На них припадає 52,8% загиблих. Смертність населення тут перевищувала середній рівень у 8-9 і більше разів. У Вінницькій, Одеській, Дніпропетровській рівень смертності був вищій у 5-6 разів. У Донбасі – у 3-4 рази. Фактично, голод охопив весь Центр, Південь, Північ та Схід сучасної України»

  Скільки горя та страждань принесли 1932-1933роки у Хмільницькому краю! Люди змушені були пройти через знущання з боку влади, зраду близьких, злиденність та постійний страх. Занадто багато випробувань випало на їхню долю. Спогади наших краян, які  змогли вижити у 1932-1933рр. зачитувала бібліотекар абонементу для дорослих Олена Домбровська.

 Завідуюча сектором інформаційно-комп’юторних  послуг Оксана Ошовська та інженер – програміст Віталій Коновалюк представили ряд відео - матеріалів, які засвідчують про голод в Україні початку 30-х років, спричинений масовим сталінським терором, тотальною колективізацією, розкуркуленням та жорстокою політикою хлібозаготівель.

Хвилиною мовчання і молитвою пом'янули всіх, хто відійшов у вічність.

 

 

Було також представлено книжкову виставку «Без права забуття».

 

 

 

.



Автор: Краєзнавець
Дата створення: 2017-11-24 14:53:10
Версія для друку