60 літ творчого натхнення.

Нещодавно в читальній залі КЗ «Хмільницька районна бібліотека для дорослих» відбувся творчий вечір «60 літ творчого натхнення», приурочений творчості поета, письменника, журналіста, краєзнавця, громадського діяча Євгена Козюка

На захід завітали краяни, обласні і районні керівники, шанувальники творчості, гості з Житомирщини і Хмельниччини  та родина Євгена Козюка.

Майстерність його слова випробувана часом і зігріта любов’ю багатьох краян.

Відкрила творчу зустріч директор КЗ «Хмільницька районна бібліотека для дорослих»  Зоя Попова, яка повідомила присутнім , що до 60 - річчя  творчості Євгена Козюка бібліотека видала  бібліографічний покажчик «Моя доля - тут, на рідній землі», де представлено книги , окремі вірші, публіцистика,  а також матеріали  про життя і творчість ювіляра. Більше 30- ти років  бібліотека співпрацює з Євгенієм Івановичем. Слова вітань  звучали в адресу родини Козюків, також побажала  довгих років творчої діяльності, миру та найголовніше здоров’я.

 

У своєму виступі заступник голови Вінницької  обласної державної адміністрації, голова фракції Блоку Петра Порошенко, депутат обласної ради  Олександр Крученюк зазначив, що сьогодні це лише   60 літ, попереду наступні дати, події, щоб і надалі Євген Іванович   радував нас своєю творчістю, мудрістю. Віримо, що  зернини його  творчості  будуть проростати для наступного покоління. Олександр Васильович вручив Почесну Грамоту від голови Вінницької обласної державної адміністрації Валерія Коровія та голови Вінницької обласної ради Анатолія Олійника . Побажав   мирного неба всім, творчих успіхів ювіляру та козацького здоров’я.

   

         Квіти, подарунки  та Подяки  від голови Хмільницької районної державної адміністрації Євгена Буткевича та голови районної ради  Зої Бонсевич вручали заступники районної державної адміністрації  Микола Чикотун  та районної ради Анатолій Войцещук. Микола Олександрович  у своєму виступі підкреслив, що  Євген Іванович бачить те, чого  ми не помічаємо. Своїм розумом, мудрістю описує ці події так , що задумуєшся над нашим сьогоденням.    Побажав  довгих, плідних років творчості та  щоб надалі радував нас своїм творчим доробком..

  

         Анатолій Іванович зазначив: «Я радий бути на цьому зібранні. Тут зібралась інтелектуальна та культурна еліта району та міста, тут зібрались люди, які є патріотами рідного краю, такі ж , як Євген  Іванович. Я добре знайомий з цим чоловіком, у нього є чого повчитися, справжній патріот України. УЄвгена Іановича  болить душа за все, що відбувається». Чудові слова від заступника голови районної ради звучали і в адресу дружини Надії  Германівни Козюк: «… не було б такої дружини, не було б Козюка. Вітаємо обох».

 «Творець  наділив вас таким великим талантом – володіти Словом. Спочатку було Слово. Слово  ви приносите  крізь все своє життя, любов до народу,  країни, рідної землі, краю, краян. Господь рясно обдарував Вас своїм благословенням, нехай примножаться Ваші літа , щоб Ви   і надалі нас радували   своїм творчим доробком».   Такими  щирими  словами  розпочала своє привітання  дружина Народного депутата України  Петра Юрчишина Любов  Ярославівни.

  

 За дорученням Петра Васильовича були вручені Подяки  Євгену Козюку,  колективам КЗ « Хмільницька районна бібліотека для дорослих» та КЗ « Хмільницька районна дитяча бібліотека ».   Дружина  Євгена Козюка  Надія Германівна отримала від родини Юрчишиних  букет квітів.

Хмільницький міський голова 2002 -2010 років, громадський діяч   Володимир Мельничук у виступі сказав: «Козюка знають всі, його побоювалися і поважали, ним захоплювались, але багато хто недолюблював, він відчайдух і бунтар, він європейський українець, дослідник і митець та найголовніше  результативний борець по життю». Побажав на подальші роки доброго здоров’я, творчого натхнення під єдиним гаслом про Славу України.

Під час заходу линули музичні вітання від народного аматорського тріо районного Будинку культури, заслуженого працівника культури України, солістки  народного аматорського хорового колективу української пісні «Зорецвіт»   Марії Ткач та юної співачки Дани Омельчук.

  

Щирими словами були виступи   від  Почесного  краєзнавця України, Почесного  громадянина Хмільницького району, депутата районної ради, журналіста, історика, педагога Миколи  Дороша та Почесного  краєзнавця України, відомого педагога, журналіста Віри Степанюк.

«Перш за все, хочеться подякувати колективу бібліотеки за такі чудові заходи. Для мене Євгеній Іванович дійсно людина з неприборканою душею. Людина, з якою мені довелося познайомитися, коли він вперше надрукував свої невеличкі книжки, людина з якою можна порадитись,  яка завжди дотримує своє слово. Хочеться побажати Вам і надалі добра, творчого успіху Вам і Вашим дітям. Ви  взірець для нас» - такі слова линули від Миколи Дороша.

Слова щирої вдячності прозвучали від Віри Степанюк. Вона зазначила , що рада у цій залі бачити тих, хто розуміє і цінує духовне слово. Євген Іванович є серед тих людей,  якого Господь наділив даром – творити духовне.   «Бажаємо ще довго творити на духовній ниві, радувати своїх читачів та свою родину і ще не раз зустрітися тут у дружньому колі , поцінувачів Вашої творчості. Хай Господь дарує здоров’я Вам  і Вашій родині, довгих творчих літ і великої наснаги» - такими побажаннями завершила свій виступ Віра Степанюк.

Вітали Євгена Івановича з творчими здобутками і гості з Житомирщини та Хмельниччини. Микола Труш наголосив, що завдячуючи старанням  Євгена  Івановича у Краснополі  на Житомирщині було відкрито пам’ятник Климу Поліщуку та  присвятив  поетичні рядки ювіляру. Він передав вітання та Подяку від  завідувачки сектору культури Чуднівської державної адміністрації Світлани Захарченко. На думку Миколи Труша, творчість Євгена Івановича   пройшла крізь призму його світовідчуття, його усвідомлення, переживань. Палітра тем, які він піднімав дуже барвиста, там  історія, багато різних тем. На сторінках літературної спадщини Євгена Козюка кожний може віднайти щось для себе. На завершення свого  виступу Микола Труш виконав пісню «Слава Україні і її синам».

Українська поетеса, письменниця, журналістка, краєзнавець, радіоведуча Хмельницького обласного радіомовлення, голова Старосинявської організації «Просвіта» Любов Сердунич щирими словами  привітала ювіляра.Згадувала про першу зустріч з Євгеном Івановичем і присвятила йому такі поетичні рядки:

Не просто активіст, а дух, націоналіст, поет чудовий

 Євген Іванович Козюк.

Сто літ бажаємо в царстві слова.

З гарним сюрпризом , піснею і  запашним короваєм,  завітали на ювілейний захід  земляки - директор Уланівського Будинку культури, керівник  трьох колективів, самодіяльний  композитор  Андрій  Бахнюк та  педагог, автор 11 поетичних збірок  Світлана  Гаврилова і Катерина  Кікоч, які виконали пісню «Біжить ріка мого життя» (Сл. С. Гаврилової, муз.А. Бахнюка), присвячену Євгену Козюку.

  

Добрі, теплі слова вітання прозвучали від земляка Олександра Ткачука, батько  якого був духовним наставником ювіляра.

Завітала на творчу зустріч  з Євгеном Козюком відома вчителька рідної мови, депутат районної ради 2002-2010років, переможець конкурсу «Людина року» в номінації "Громадський діяч, депутат 2006 року", журналістка Ніна Кирилівна Кравчук – Овчарук.  У своєму слові  говорила про Козюка, як  людину творчу,активну, для якого Україна  понад усе .

Сам ювіляр дякував всім, хто був присутній, за добрі слова в його адресу, за чудові музичні вітання та згадував свої перші проби на журналістській ниві.

По завершенні творчої зустрічі всі разом  заспівали Многії літа  поету, письменнику, журналісту, краєзнавцю, громадському діячу Євгену Козюку. 

Творчий вечір пройшов у надзвичайно теплій атмосфері.



Автор: Краєзнавець
Дата створення: 2017-07-27 16:33:53
Версія для друку