Засідання об'єднання

Найцікавіше про звичаї та мистецтво України

6 грудня відбулося засідання любительського об’єднання «Читацьке коло» на тему «У звичаях, традиціях, обрядах  живе народу праведна душа».

 В програмі засідання пройшов народознавчий калейдоскоп «Народні  традиції, обряди і свята зимового циклу» за участю Дмитра Івановича Власійчука,  члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України,      вчителя , художника.  Дмитро Іванович розповів про нескінченно багатий світ українських традицій. Століттями складалася гармонійна система обрядів та  вірувань, які на сучасному етапі знову набувають популярності. Про це свідчать творчі роботи нашої  Аліси Євстаф’євої «Різдво на Україні»,  «Зимова казка», «Зима в горах» та інші, які художниця  презентувала на зустрічі.

Надовго  запам’ятається всім присутнім зустріч з надзвичайно цікавою, неординарною особистістю, гостею із м. Вінниці  Ольгою Коляструк. Ольга Анатоліївна - доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії та культури України, доцент кафедри всесвітньої історії  Вінницького державного педагогічного університету. Відмінник освіти України.


Має понад 220 публікацій, в тому числі 4 авторські монографії, 4 – у співавторстві, 2 підручники для вищої школи з грифом МОН України (у співавторстві), 1 посібник для вчителів історії України з грифом МОН України (у співавторстві). Учасник міжнародних освітніх проектів. Досвідчений викладач з історії світової культури, історії повсякденності, історичної антропології, української культури.

Серед науковців України є визнаним спеціалістом з соціальної історії українського суспільства ХХ ст., теорії і практики історії повсякденності. Засновник наукової школи з історії радянської повсякденності. Науковий редактор видавничих серій «Структури повсякденності» (з 2010 р.), «Подільська інтонація» (з 2012 р.) (Харків, вид-во «Раритети України»), «Повсякденність: візії та смисли» (з 2014 р.) (Вінниця, вид-во «Нілан-ЛТД»). Ініціатор, розробник і активний реалізатор просвітницько-виховної програми «Народна культура Поділля у національному вихованні дітей та молоді» (2011-2016). Автор ідеї, організатор і модератор Всеукраїнського науково-теоретичного семінару з історії радянської повсякденності (2015, 2016, 2017). Лектор Всеукраїнського просвітницького проекту «Відкрита школа історії». Популяризатор української і світової художньої культури у міському креативному центрі «Артинов».

Ольга Анатоліївна    в мистецькій годині «Вікно у світ образотворчого мистецтва» розповіла про талановиту  українську  художницю Тетяну Яблонську та  її оригінальну, своєрідну,глибоку творчість. У кожному творі художниці  - свій  багатий почуттями світ, яскраво виражений  і притаманній  лишень їй індивідуальній манері.

На засідання завітали учні 10 класу НВК :ЗШ 1  - 3ст. – гімназії  № 1,  щоб  більше дізнатися про розвиток образотворчого мистецтва України.

Бібліотекарі представили нове видання  - художня реконструкція альбому «Тетяна Яблонська» з віршами Івана Драча, написаними до кожної конкретної картини, який був надрукований у 1969 році.

 До уваги присутніх  був представлений перегляд  літератури  по темі засідання та книжкова виставка"Захисники України: від козацтва до сьогодення".


Радіємо новим зустрічам з вами.



Автор: читальний зал
Дата створення: 2018-12-07 17:03:54
Версія для друку