Засідання об'єднання

Музика завжди говорить любов’ю…

Члени любительського об’єднання «Читацьке коло» побували  в концертно – виставковій залі Хмільницької школи мистецтв  на  музичному вечорі «Хорове мереживо Миколи Леонтовича»присвяченому 140 – річчю від дня народження Миколи Дмитровича Леонтовича, геніального  українського композитора, диригента, педагога.

Хорова обробка різдвяного українського “Щедрика” — без сумніву, найвідоміший твір композитора  Миколи Леонтовича. За його прикладом у світі з’явилося майже 100 варіантів цієї щедрівки. Леонтович був і активним громадським діячем: 1905-го року організував хор робітників, що виступав на мітингах  проти  самодержавства. 

 Народився ж майбутній композитор у сім’ї сільського священика на Вінниччині. Співав у церковному хорі, потім став диригентом, за покликом серця почав писати музику. Втім, творчість затьмарювали будні: Микола Леонтович був постійно у пошуках роботи, щоб прогодувати дружину з дітьми, займався репетиторством, а музику писав ночами. Та на долю не нарікав, про що свідчить запис у щоденнику  “Я не скаржуся, адже митець повинен усе життя працювати на повну”.Серед найвідоміших хорових обробок автора: “Щедрик”, “Дударик”, “Ой зійшла зоря”. Нині його твори - у репертуарі багатьох професійних та самодіяльних колективів України завдяки тому, що усю спадщину Леонтовича об’єднує його вислів: “Музика завжди говорить любов’ю”.

         Детальніше про життєвий і  творчий шлях композитора – земляка розповідає виставка – портрет «Творець невмирущої пісні», представлена на абонементі для дорослих.

Запрошуємо до перегляду.



Автор: admin
Дата створення: 2017-12-16 11:03:52
Версія для друку